Trump emelni tervezi a kínai árukra kirótt vámtarifákat

 

Donald Trump amerikai elnök vasárnap Twitteren jelentette be, hogy jövő péntektől, a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások várható lezárulta után, rövid időre ugyan, de emelni tervezi a kínai árukra kirótt vámtarifákat.

Az elnök közölte: 10 százalékról 25 százalékra, összesen 325 milliárd dollár értékben emelné a kínai árucikkekre kivetett vámok nagyságát.

Twitter-bejegyzésében az elnök azt írta: szerinte részben e vámoknak köszönhetőek az Egyesült Államok gazdasági eredményei, és ezért tervezi rövid időre megemelni a vámtarifákat 25 százalékkal. Mint írta: „Kína tíz hónapon keresztül a higtech-árucikkek után 50 milliárd dollár értékben 25 százalékos vámot, a más portékák után pedig 200 milliárd dollár értékben 10 százalékos vámot fizetett az Egyesült Államoknak. Részben ezeknek a kifizetéseknek tudhatók be nagyszerű gazdasági eredményeink. Ez a tíz százalék péntektől 25 százalékra emelkedik. 325 milliárd dollár…”.

Trump hozzátette: „a kereskedelmi tárgyalások Kínával folytatódnak, de túlságosan is lassan, miközben ők megpróbálják újratárgyalni az egészet. Nem!”.

Februárban az amerikai elnök azt mondta, hogy elhalasztja a kínai portékákra tervezett, 25 százalékos vámok kivetését. Akkor arra hivatkozott, hogy „alapvető haladás”  történt az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon a technológiai transzfer és a szellemi tulajdon védelme ügyében.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója Pekingben a múlt héten zárta le a kétoldalú tárgyalásokat, amelyek a héten szerdán Washingtonban folytatódnak a kínai miniszterelnök-helyettes vezetésével. Amerikai lapértesülések szerint a kínai delegációban ezúttal több mint egy tucat kormányzati hivatal és ügynökség munkatársai, több mint száz tisztségviselő vesz részt. A pekingi tárgyalási forduló után az amerikai pénzügyminiszter kifejezetten optimistán nyilatkozott a megállapodást illetően.

Kína washingtoni nagykövetsége amerikai lapok megkereséseire nem kívánt reagálni Trump Twitter-bejegyzésére.