Zelenszkij komoly kihívások elé néz beiktatása után

 

Ukrajna nem ismeri el azokat a jogi, törvényi szabályozásokat, amelyek az ukrán állampolgároknak nyújtandó orosz állampolgárságra irányulnak, és követeli azok visszavonását, valamint következményeik felszámolását – tudatta közleményében az ukrán külügyminisztérium. A tárca azután adott ki nyilatkozatot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendeletben újabb ukrán csoportoknak könnyítette meg az orosz állampolgárság megszerzését.

A tárca azt is leszögezte, hogy hamarosan tiltakozó jegyzéket is eljuttat az orosz külügyminisztériumhoz: „Ukrajna fenntartja magának a jogot, hogy hatékony intézkedéseket tegyen a nemzetbiztonság, az ukrán állampolgárok jogainak és érdekeinek védelmében, összhangban a nemzetközi joggal és Ukrajna jogszabályaival.” Kijev továbbra is aktívan együttműködik nemzetközi partnereivel, hogy fokozza a szankciós nyomást a moszkvai vezetésre – írták.

Különleges helyzet áll most fent Ukrajnában, hiszen még mindig Petro Porosenko az elnök, és

gyakorlatilag még azt visz át a törvényhozáson, amit csak akar.

Ezt tette az ukrán nyelvtörvény elfogadásával is, amely számos nemzeti kisebbségre, de főleg a magyarokra és az oroszokra van negatív hatással – mondta Kun Miklós történész, egyetemi tanár a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Sokan támogatják Porosenkót

Az április 21-i vereség ellenére Porosenkónak sikerült megőriznie az ukrán legfelsőbb tanács (Verkhovna Rada) támogatását, így könnyen véghez tudta vinni akaratát a nyelvtörvény elfogadását illetően. Hozzátette, sikerült az új elnök, Volodimir Zelenszkij beiktatását is kitolni ameddig csak lehet, feltehetően május 30-án iktatják be tisztségébe.

Bár Porosenko súlyos vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztáson, a legfrissebb kutatások szerint támogatottsága körülbelül 20 százalékra tehető. Ez a szám bár kevésnek tűnik, azonban jelentős hatással lehet az őszi parlamenti választásokra.

Kijev, 2019. április 22. Volodimir Zelenszkij ukrán humorista elnökjelölt sajtótájékoztatót tart, miután megnyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját Kijevben 2019. április 21-én. Zelenszkij a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Volodimir Zelenszkij (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Jelenleg Porosenko áll a negyedik helyen, a harmadikon Julija Timosenko, a második helyet Jurij Bojko foglalja el – mind pártvezetők –, az első helyen pedig a frissen megválasztott elnök, Zelenszkij áll. Megjegyezte, Porosenko erős maradt Zelenszkij mellett, akit bár szintén sokan támogatnak, de nem politikus, és tapasztalata sincs a politikai életben.

Annak az állampolgársági rendeletnek, amit nemrég Putyin aláírt, az a veszélye, hogy hasonló módon történhet az ukrán reakció, mint a nyelvtörvény esetében – jelentette ki Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Mint mondta, a nyelvtörvény is részben az orosz kisebbség ellen irányul, és ha Ukrajna megtiltja a kettős állampolgárság meglétét is, az csak egy ráadás lesz az oroszok ellen irányuló intézkedésekben.

Zelenszkijnek reagálnia kell 

Zelenszkij az intézkedések ellen egyelőre keveset tehet, de a szakértő szerint a legjobb lenne, ha egy őt támogató csapatot építene ki ebben a szűk hónapban. Zelenszkijnek ugyanakkor reagálnia kell a folyamatban lévő eseményekre, hiszen ezzel már politikáját építi fel.

Beiktatása után három hónapja marad, hogy bizonyítson az embereknek,

akik ha nem érzékelnek komolyabb változást, a szeptemberi választásokon elpártolhatnak Zelenszkijtől – mondta Gyarmati.

Az ukrán parlamenti választások nehéz politikai helyzetet is teremthetnek

Ez akár azt is eredményezheti, hogy Porosenko nyerheti meg az ukrán parlamenti választásokat pártja élén. Egy Porosenko-párti többség az ukrán legfelsőbb tanácsban és Zelenszkij, mint ukrán elnök igen nehéz politikai helyzetet teremtene az ukrán parlamentben. Hozzátette, Zelenszkijnek azért is nehéz a dolga, mert sem Timosenkóval, sem pedig Bojkóval nem szeretne szövetséget kötni.

Zelenszkijnek ugyanakkor van egy „titkos fegyvere”, amelyet eddig még nem volt lehetősége alkalmazni – emelte ki Kun Miklós. Ez a fegyver nem más, mint a korrupcióellenes küzdelem. Kampánya alatt sokszor emlegette a Porosenkót körülvevő személyeket, akik ellen hatékony fellépést ígért. Ám most úgy tűnik, mintha meghátrált volna, és óvatosan fogalmaz, már a nyelvtörvénnyel kapcsolatban is másképp beszél, mint kampánya során. Kun Miklós megjegyezte, ha Zelenszkij elveszíti orosz szavazótáborát, akkor az őszi választásokon súlyos vereséget szenvedhet.