Ismét ezrek vonultak az utcára Algériában

 

Egy hónappal az országot húsz éven át irányító Abdel-Azíz Buteflika elnök lemondását követően, pénteken ismét több tízezer ember vonult az algériai főváros utcáira tüntetni a kormányzó elit távozását követelve.

Ez már a tizenegyedik egymást követő péntek, amikor demonstrációk zajlanak az észak-afrikai országban. A Reuters hírügynökség arról számol be, hogy a tömeg olyan jelszavakat skandál, mint például: „Nem hallgatunk el”.

A hetek óta tartó tömegtüntetések késztették lemondásra április 2-án Buteflika korábbi elnököt, ám a megmozdulások ezt követően is folytatódtak. A tüntetők az ország élén álló elit további tagjainak távozását követelik, köztük az ország ideiglenes elnökének, Abdel-Kader Benszaláh lemondását.

Buteflika távozása után ugyanis az algériai parlament Benszaláhot, az algériai parlament felsőházának elnökét választotta meg az ország ideiglenes elnökének 90 napra. A demonstrálók követelik továbbá Núreddin Bedui ügyvivő miniszterelnök távozását is. Beduit csupán pár nappal lemondása előtt nevezte ki Buteflika.

Az elmúlt hetekben a kormányzó elit több, befolyásosnak számító személyisége ellen indult vizsgálat, köztük a pénzügyminiszter, a volt miniszterelnök, illetve több üzletember ellen. Múlt héten Gáid Szaláh vezérkari főnök arról beszélt, hogy több jelentős korrupciós ügy láthat napvilágot a korrupció elleni fellépés következtében.

Algériában a tömeges tiltakozások azután kezdődtek, hogy idén februárban a 82 éves Buteflika bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson ötödik elnöki mandátumáért. A megmozdulások hatására március elején visszalépett, és elhalasztotta az elnökválasztást, egyfajta kompromisszumos megoldást kínálva az elégedetleneknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátottak volna egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig Buteflika hivatalban maradt volna. A tüntetések azonban folytatódtak, a tiltakozók az államfő távozását követelték, aki végül a hadsereg nyomására április 2-án lemondott hivataláról. A választásokat július 4-re írták ki.