Letartóztatási parancsot adtak ki Leopoldo López ellen

 

Egy venezuelai bíróság csütörtökön letartóztatási parancsot adott ki Leopoldo López ellenzéki vezető ellen, mert megsértette a 2017-ben elrendelt házi őrizet szabályait.

A törvényszék a venezuelai hírszerzést (SEBIN) bízta meg López kézre kerítésével, valamint azzal, hogy a Caracas közeli Ramo Verde katonai börtönbe vigye vissza.

López 14 év börtönbüntetést kapott azért, mert állítólag erőszakra bujtott fel kormányellenes tüntetéseken. 2014-ben 43 ember vesztette életét a Maduro elleni megmozdulásokon. 2017 júliusában azonban házi őrizetbe engedték a Ramo Verde katonai börtönből.

Leopoldo López a magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó szövetségese, kedden tűnt fel az oldalán a caracasi tömegtüntetésen. Guaidó szerint Lópezt a SEBIN egyes tisztségviselői szabadították ki, miután „amnesztiát és kegyelmet ígértek nekik”. Guaidó akkor arra buzdította a katonaságot, hogy álljanak át az ellenzék oldalára a súlyos válság sújtotta országban. A felkelés kudarca nyomán a jobboldali Népakarat pártot vezető Leopoldo López a caracasi spanyol nagykövetségen kapott menedéket.

Az ellenzéki megmozdulások összecsapásokba torkollottak a hatalommal. A Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője (OVCS) nevű helyi civil szervezet összesítése szerint az utóbbi két nap tüntetései során négyen vesztették életüket, köztük egy tizennégy éves fiú, akit Caracas utcáin lőttek le.

Az OVCS hozzátette, hogy az országos tüntetéseken ez idő alatt 130 ember sérült meg lövésektől, gumilövedékektől, illetve könnygáz belélegzésétől.

Nicolás Maduro, a hivatalban lévő elnök államcsínykísérlettel vádolja Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét, akit hozzávetőleg ötven ország el is ismert a hatalom legitim letéteményeseként.