A Srí Lanka-i államfő szerint külföldön tervelhették ki a támadásokat

 

A húsvétvasárnapi, Srí Lanka-i terrortámadásokat feltehetően külföldön tervelték ki, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet stratégiát válthatott, ami azt jelenti, hogy a jövőben kisebb országokat vesznek célba – hangsúlyozta szerdán Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök.

„El a kezekkel az országomtól!” – üzente a terroristáknak a Srí Lanka-i elnök a Sky News hírtelevíziónak adott interjúban.

Kedden egy kormányzati forrás úgy nyilatkozott, hogy a rendőrséget és a többi rendvédelmi szervet is arra utasították, hogy továbbra is maradjanak a legmagasabb fokú készenlétben, mert a szélsőségesek a muszlim böjti hónap, a ramadán jövő heti kezdete előtt újabb támadást kísérelhetnek meg.

Sziriszena tudatta, hogy a hatóságoknak tudomásuk van arról, hogy Srí Lanka-iak egy kis csoportja az elmúlt évtized során külföldre utazott, és az Iszlám Állam szélsőségeseitől kaptak kiképzést. A nyomozók viszont azt már megállapították, hogy a merényleteknél használt pokolgépek Srí Lankán készültek.

Húsvétvasárnap összehangolt terrortámadásokban több mint 250 ember halt meg Srí Lankán, köztük legalább negyven külföldi. A terrortámadásért a helyi hatóságok két, eddig kevésbé ismert, helyi szélsőséges csoportot tettek felelőssé, de az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként.

A címlapfotó illusztráció.