A kormánypárt elleni politikai hadüzenettel mozgósít a népszavazásra és EP-választásra a román államfő

 

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni politikai hadüzenettel kezdte meg mozgósítási kampányát csütörtökön Klaus Iohannis román államfő arra a népszavazásra, amelyet igazságügyi témákról írt ki május 26-ára, az európai parlamenti (EP-) választások napjára.

Csütörtök esti televíziós beszédében Iohannis úgy értékelte: mindkét május 26-án megrendezendő voksolás Európáról szól, ugyanis a referendumnak is szerinte az a tétje, hogy a román választók kiállnak-e egy európai, tisztességes, fejlődő társadalomért, elutasítják-e a korrupciót, és az igazságszolgáltatás elleni „PSD-s ostromot”.

Az elnök arra buzdította a választókat, hogy mondjanak „igent” a népszavazás mindkét kérdésére, és sorakozzanak fel mögötte a „PSD-s önkény” elleni harcban. „A PSD-sek megszavazták a büntetőjog módosítását. Saját érdekükben hoznak törvényeket, hogy továbbra is zavartalanul lophassanak” – hangsúlyozta a jobboldali elnök.

Iohannis szerint a május 26-i kettős voksolás egy hosszabb politikai folyamat kezdete lehet, amely ősszel az elnökválasztással, jövőre pedig a helyhatósági és parlamenti választásokkal folytatódik és amelyen a román választók nyilvánvalóvá tehetik, hogy nem értenek egyet a PSD politikájával.

Az államfő elmondta: arra számít, hogy a PSD bojkottálni fogja a népszavazást. Arra buzdította a választókat, hogy „leckéztessék meg a PSD-t” a népszavazáson, és éljenek szavazati jogukkal az EP-választáson is, ahol pártpreferenciájukat is felmutathatják. Az elnök a választók felhatalmazását kérte a kormánypárt elleni politikai harcához.

Iohannis csütörtökön írta alá az elnöki rendeletet a népszavazásról. Az elnök referendummal tiltatná meg, hogy Romániában amnesztiában részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői, vagy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a büntetőjogot.

Romániában az államfő országos jelentőségű kérdésekben írhat ki véleménynyilvánító népszavazást, amelynek érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 30 százalékának részvételére van szükség.