Manfred Webert bírálják a német szociáldemokraták

 

Élesen bírálták szerdán a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) csúcsjelöltjét, amiért elutasítja az Északi Áramlat-2 földgázvezeték beruházást.

Aki megkérdőjelezi a már zajló beruházást, az „függővé teszi” Európát a kőzetrepesztéssel (fracking) kitermelt amerikai földgáztól, vagy  az atomenergiát támogatja – emelte ki Matthas Miersch, az SPD szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője. A földgáz fontos „áthidaló energiahordozó” a megújuló forrásokra alapozott energiatermeléshez vezető úton – tette hozzá a frakcióvezető-helyettes német hírportálokon idézett nyilatkozatában.

A szociáldemokrata politikus egy keddi interjúval kapcsolatban bírálta Manfred Webert. Az EPP-s csúcsjelölt a német sajtó ismertetése szerint a Polska Times című lengyel lapnak azt mondta, hogy az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat-2 megépítése ellentétes az Európai Unió érdekeivel, mert még inkább kiszolgáltatottá teszi a közösséget az orosz földgázszállításoknak. Hangsúlyozta, hogy ha megszerzi az Európai Bizottság elnöki tisztségét, minden jogi lehetőséget megragad a beruházás megakadályozására.

A több európai országában vitatott fejlesztéssel két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswald mellett fekvő Lubminnál éri el a német partot. Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti az Európába szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

Az EU a gázfogyasztása 74,4 százalékát importból fedezi. A legnagyobb beszállító Oroszország, amely a behozatal 42 százalékát adja.

A német kormány sokáig üzleti alapú, politikai vonatkozást nélkülöző beruházásként értelmezte a többi között Ukrajna és Lengyelország által élesen bírált fejlesztést. Angela Merkel kancellár tavaly tavasszal módosította álláspontját, Petro Porosenko akkori ukrán államfővel április elején Berlinben folytatott megbeszélése után kijelentette: nem fordulhat elő, hogy az Északi Áramlat-2 miatt Ukrajnának „semmiféle jelentősége nem lesz” az orosz gáz szállításában.

Az orosz földgáz tranzitja Ukrajnának bevételi forrás és stratégiai ügy, ezért Ukrajna további szerepének tisztázása nélkül „nem lehetséges” a beruházás megvalósítása – tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy a vezeték „nemcsak gazdasági projekt, természetesen politikai tényezőket is figyelembe kell venni”.