Lavrov: Moszkva továbbra is nyitott német és francia megfigyelők látogatására

 

Moszkva továbbra is kész német és francia megfigyelőket fogadni, akik meg kívánnak ismerkedni a Kercsi-szoroson való áthajózás rendjével – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Zvezda katonai tévécsatorna által vasárnap sugárzott interjújában.

Lavrov beszámolója szerint Angela Merkel német kancellár a Fekete-tengeren történt novemberi orosz-ukrán incidenst követően, decemberben azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyinhoz, hogy Oroszország fogadjon német szakembereket, akik megismerkednének a Kercsi-szoroson való áthajózás rendjével, amibe az orosz elnök beleegyezett. Heiko Maas német külügyminiszter januárban váratlanul azt mondta az orosz diplomáciai tárca vezetőjének, hogy Berlin a franciákat is bevonná, amivel kapcsolatban Lavrov kifejezte meggyőződését, hogy Putyinnak nem lesz ellenvetése a franciáknak a tájékozódási látogatásban való részvételével kapcsolatban.

Ezt követően a német fél az egyszeri látogatás helyett már azt javasolta, hogy a Kercsi-szoros közelében hozzanak létre egy állandó megfigyelő bizottságot, amely kapcsolatban állna Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Donyec-medencei missziójával és amelynek ukrán állampolgárok is a tagjai lennének.

„Mindannyian a mi területünkön tartózkodnának és nem világos, hogy mivel foglalkoznának. Meg akarnak telepedni. A németek általában nagyon pontosan és világosan beszélnek. Amikor Merkel megkérdezte Putyint, hogy eljöhetnek-e a szakértőik szétnézni, azt mondta, hogy igen. A jelek szerint (a német vezetők) ezt megtanácskozták idősebb társaikkal” – hangoztatta az amerikaiakra célozva Lavrov.

Hangot adott meggyőződésének, hogy nyugati országok hajóinak a Kercsi-szoros közelében való állomásoztatása „kilátástalan történet”. Úgy vélekedett, hogy a NATO hajóival nem kíván részt venni abban a „provokációban” – egy újabb előre be nem jelentett áthaladási kísérletben – , amelyet az ukrán vezetés kilátásba helyezett.

„Erkölcsi és politikai támogatást nyújtanak majd talán. De nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amelyben a NATO hajói katonai provokációt követnének el ezekkel a kalandorokkal együtt. Nem tudok elképzelni ilyen helyzetet és figyelembe véve a rendelkezésünkre álló értesüléseket, a NATO a maga részéről ezt már eldöntötte” – fogalmazott a miniszter.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre november 25-én orosz-ukrán haditengerészeti incidens történt. Az orosz parti őrség tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó, és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt. Az elfogott 24 főnyi legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Lavrov a Zvezdának adott nyilatkozatában azt állította, hogy Ukrajna mind a biztonsági előírások megszegésével, mind pedig azzal, hogy hadihajóival manővereket hajtott végre a part menti állam – Oroszország – területi vizeiben, megsértette a területi vizeken való idegen hajók áthaladásáról rendelkező 1982-es tengerjogi ENSZ-egyezményt.