Exit poll: Zelenszkij toronymagasan nyerte a választást

 

Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint.

Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes – helyi idő szerint 18 órai – adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen.

A helyi idő szerint este tíz órakor közzétett végleges exit poll eredménye alapján Zelenszkijre 73 százalék, Porosenkóra 25,5 százalék szavazott.

Hasonló eredményt hoztak a hírtelevíziók által megrendelt exit poll-felmérések is. A 112 Ukrajina és a NewsOne csatornák közös felmérése szerint Zelenszkijre 73,7 százalék, Porosenkóra 26,3 százalék szavazott. A TSZN hírtévé exit poll-eredménye alapján Zelenszkijt 72,7, míg a hivatalban lévő államfőt 27,3 százalék támogatta.

Közben a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közzétette, hogy a második fordulóban a részvételi arány 62,8 százalékos volt, a legmagasabb Lviv megyében és a fővárosban, Kijevben (68,91, illetve 68,05 százalék), a legalacsonyabb pedig Kárpátalján (47 százalék) volt.

Orosz külügy: A választópolgárok változást akartak 

Az ukrán elnökválasztásról közölt exit poll-adatok azt mutatják, hogy a választópolgárok a változásra voksoltak – jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

„Most az ország új vezetésén a sor, hogy megértse és valóra váltsa válaszói reményeit. Ez mind a bel-, mind a külpolitikára vonatkozik” – mondta a diplomata.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke Moszkvában újságíróknak nyilatkozva megalázónak és szégyenletesnek minősítette Porosenko vereségét. Az hangoztatta, hogy a választók túlnyomó többsége hátat fordított a hivatalban lévő államfő politikájának.

A szenátor kijelentette, hogy Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez, mert szerinte Ukrajna Porosenko kormányzása alatt „megszűnt szuverén államnak lenni”. (A moszkvai vezetés tipikusan azzal vádolja Kijevet, hogy a 2014-es belpolitikai fordulat után a nyugati érdekek kiszolgálójává vált.) Úgy vélekedett, a választási eredmény arról tanúskodik, hogy Ukrajnában egyre kevésbé hisznek az ország elleni külső agresszióban.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő április 8-án Zelenszkijnek arra a kijelentésére reagálva, hogy megválasztása esetén mielőbbi tűzszünet elérésére fog törekedni a szakadár területeken és ennek érdekében kész közvetlenül kapcsolatba lépni Oroszország vezetésével azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a napirenden lévő problémák megvitatására, de a Donyec-medencei helyzetet elsősorban maguknak az ukránoknak kell maguk között rendezniük.