Így áll most az Egyesült Királyság a kilépési folyamatban

 

Március 29. és április 12. után új határidőt szabott a Brexitnek az Európai Unió: az Egyesült Királyság törvényhozásának október 31-ig van lehetősége ratifikálni a kilépés feltételeiről szóló szerződést. A határidő rugalmas, vagyis a kilépés október végéig bármikor megtörténhet.

A Brexit ideális forgatókönyve mind az EU vezetői, mind Theresa May brit miniszterelnök szerint egy megegyezéses távozás lenne, a brit parlamenti pártok azonban továbbra sem tudnak megállapodásra jutni a Brexit feltételeiről. Mind a Konzervatív, mind a Munkáspártot megosztja a kérdés – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Szabó Dávid József, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint a Konzervatív Párton belül a nagyon kemény Brexittől, vagy a megállapodás nélküli kieséstől a vámunióban maradásig terjed az álláspontok spektruma. A másik oldalon a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt esetében mindennek az ellenkezője figyelhető meg. Ott a rendezett Brexit híveitől az Európai Unióban való maradásig, vagy az új referendumig terjednek az álláspontok.

Hozzátette: ez meg is mutatja azt, hogy ennek a két nagy tábornak nagyon szűk a közös metszete, és ezt a közös metszetet politikai hatalmi érdekek felül is írják.

Sok kritika érte a miniszterelnököt

Mivel Maynek nem sikerült a Konzervatív képviselőket maga mögé állítania a Brexit kérdésében, a Munkáspártot vezető Jeremy Corbynnal kezdett tárgyalásokba. A miniszterelnököt emiatt sok kritika érte a párttársai részéről, Corbynt pedig többen azzal vádolják, hogy alakulata álláspontját semmibe véve, a saját népszerűségét akarja növelni a lépéssel.

Jeremy Corbyn a közvélemény-kutatások alapján a harcos retorikájával, a munkáspárti gyökereihez történő visszafordulással is emelkedő pályára vitte a brit Munkáspártot – mondta Szabó. A párton belül ezért taktikai hibának gondolják, hogy alkudozni kezdett Theresa May-jel.

A stratégiai igazgató szerint azt azonban látni kell, hogy a brit társadalom végletesen megosztott a Brexit kérdésében, ezért Corbynnak muszáj valamiféle kompromisszumkészséget mutatnia. Véleménye szerint muszáj lenne úgy tennie a politikusnak, mint aki egy rendezett kilépésben érdekelt.

„Csak legyünk túl rajta”

A brit választók jórészének mostanra elege lett a Brexit körüli huzavonából. Több brit állampolgár is úgy nyilatkozott a Brexittel kapcsolatban, hogy csak legyenek túl már rajta vagy így, vagy úgy.

A brit közvélemény az elhúzódó politikai csatározások miatt egyre jobban polarizálódik: egyre nagyobb a kemény Brexit pártiak, illetve azok száma, akik új népszavazást akarnak a kérdésben. A szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben megállapodnak a Brexitről a brit honatyák.

Várhatóan októberig még maradnak

Szabó szerint nagy valószínűséggel októberig még az EU tagja marad az Egyesült Királyság. Ugyanakkor van esély arra is, hogy egy újabb halasztást kérelmeznének októberben. A szakértő szerint ötven százalék az esélye annak, hogy október előtt megállapodás születik, harminc, hogy tovább fogják húzni a folyamatot, és húsz százalék esélye van a megállapodás nélküli kiesésnek.

Bárhogy is történjék, az elemzők szerint a Brexitnek nagy hatása lesz a brit politikai életre. Szabó szerint messze ható következményei lesznek: át fog alakulni a pártrendszer, méghozzá új törésvonalak mentén. Mint mondta, a politikai elit rendkívül leszerepelt, így minél tovább húzódik a dolog, annál rosszabb helyzetbe kerülnek.

Hozzátette: az Európai Unió vezető hatalmai győztes hatalomként viselkednek. Nagy-Britanniát bele fogják kényszeríteni egy olyan helyzetbe, ami hosszú távon tüskéket ver a körmök alá, és ez egyáltalán nem jó – fogalmazott.

Az EU-nak, az Egyesült Királyság közelsége miatt, mindenképpen az az érdeke, hogy kiegyensúlyozott legyen a viszonya a szigetországgal. A halasztási megállapodás szerint, ha a britek nem fogadják el május 22-ig a Brexit-megállapodást, akkor európai parlamenti választást kell tartani Nagy-Britanniában. Ha nem tartanak voksolást, akkor június 1-én megállapodás nélkül kerülnek ki az Unióból.Ha megtartják a választást, akkor életbe lép az október 31-ei határidő.