Gigantikus erdőtelepítéssel a klímaváltozás ellen

 

A történelem során a falak építése hagyományosan mindig arra szolgált, hogy embereket, területeket válasszon el, vagy védjen meg egymástól. Az afrikai Nagy Zöld Fal azonban egészen más célból épül: a 15 kilométer széles és 7700 kilométer hosszú mesterségesen létrehozott erdősáv a klímaváltozás ellen veszi fel a harcot.

A Nagy Zöld Fal projekt abban segít, hogy a fák megakadályozzák a talaj további minőségromlását, megállítják a sivatagi szeleket, így segítik az eső kialakulását és a víz talajba történő felszívódását –hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Az Afrobarometer közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az afrikaiak 37 százalékának már egyszer legalább egyszer eszébe jutott, hogy elhagyja hazáját. Ennek legfőbb oka a munkalehetőség hiánya és a szegénység. A termőtalaj minőségromlása és a migrációs jelenség között egyértelmű összefüggés mutatkozik. Az itt élők, különösen a fiatalok legfőbb megélhetési forrása a mezőgazdaság – mondta Almoustapha Garba, Nigéria mezőgazdasági minisztere.

A tervek szerint a Nagy Zöld Fal százmillió hektárnyi termőföldet kelt majd újra életre, ezen keresztül pedig több százezer munkahely jön létre.

A kezdeményezés megvalósítása óta a nagyobb élelmiszerbiztonságnak köszönhetően az élet elkezdett visszatérni a térségbe. A gigantikus erdőtelepítés kritikusai ugyanakkor azzal érvelnek, hogy az övezet nyomorát nem az elsivatagosodás, hanem az éghajlatváltozás, a fenntarthatatlan földgazdálkodás és a túlnépesedés együttesen okozza.

A Nagy Zöld Fal több tájegysége pedig lakatlan, a csemetéket nem gondozza senki, így többségük kipusztul. A fatelepítésnél sokan hatékonyabb módszernek tarják a termőterület rehabilitálását, a már meglévő növények és fák gyökerének újjáélesztését.