Akár kétmillió migráns is kaphatott a névtelen bankkártyákból

 

A kétmillióhoz közelít azoknak a bevándorlóknak a száma, akik az utóbbi években Görög- és Törökországban egyénileg vagy családosan hozzájuthattak az unió által támogatott migránskártyákhoz.

A Magyar Nemzet szombaton az interneten fellelhető hivatalos adatok alapján azt közölte: a program az uniós adófizetők több mint másfél milliárd eurójába, azaz közel ötszázmilliárd forintjába került.

A szolgáltatás elvileg a regisztrált menedékkérőknek jár, de a jogosultságot, a kedvezményezett személyazonosságát és annak céljait nehéz vagy szinte nem is lehet ellenőrizni. Ennek példája Hasszán F., aki korábban az Iszlám Állam hóhéraként kapott migránskártyát.

A lap ismertette: az EU két kártyaprogramban érintett. Az ESSN a Törökországban tartózkodó migránsoknak egy 2017. januárban indított, 348 millió eurós alapból nyújt pénzügyi támogatást. Az illetékesek szerint a 200 ezres előirányzatot bőségesen túlteljesítették, 2018-ra már közel 1,4 millió bevándorlónak juttattak el összesen csaknem egymilliárd eurót.

A másik kártyaprogram, az ESTIA Görögországban működik és az ENSZ és Brüsszel közösen kezdeményezte. 2018 decemberében több mint 63 ezren rendelkeztek ilyen kártyával, de volt, amikor a programban részt vevők száma megközelítette a százezret. Arra számítanak, hogy idén a támogatottak száma eléri a 80 ezer főt.

A programok támogatói azzal érvelnek, hogy az élelmiszer-, ruha- és gyógyszersegélyek megalázók, ha viszont pénzt kapnak a menekültek, azzal erősödik az önbecsülésük, valamint lehetőségük nyílik arra, hogy azt vegyék meg, amire tényleg szükségük van, továbbá a pénzügyi támogatás a bevándorlók által érintett területek gazdaságaira is kedvező hatással van, így felmerült a program kiterjesztésének a lehetősége is.

A magyar kormány a migránskártyák megszüntetését követeli, mert a rendszer segíti az illegális bevándorlást, és olyan emberek is anyagi juttatást kaphatnak, akik biztonsági kockázatot jelentenek – írta a Magyar Nemzet.

A címlapfotó illusztráció.