Az élelmiszerjegyek biztonságosabbak lehetnek a migránskártyáknál

 

Egyes bevándorlók rossz célokra fordíthatják a havi szinten történő juttatásokat. Azért, hogy tényleg a rászorulók megélhetését finanszírozza az Európai Unió, inkább élelmiszerjegyekkel kellene támogatni a migránsokat – hangzott el szerdán az M1-en.

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság elégedett a bevándorlók támogatására létrehozott migránskártyákkal, elemzők szerint azok komoly biztonsági kockázatot rejthetnek magukban, hiszen akár a terrorizmus támogatására is fordíthatják egyes emberek.

Ez a lehetőség márciusban merült fel, amikor Budapesten elfogták Hasszán F.-et, akinek neve összefügg az Iszlám Állam terrorszervezettel, és aki szintén rendelkezett migránskártyával.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerdán azt mondta az M1-en, hogy habár a kártyák nem alkalmasak a pénzlevételre, nem kizárt, hogy vannak, akik képesek kijátszani a rendszert, így lehetőséget biztosíthatnak maguknak arra, hogy ne az eredetileg kitalált célra használják fel a juttatást. Véleménye szerint a kártyák helyett inkább élelmiszerjegyeket kellene adni a bevándorlóknak, ezzel csökkenteni lehetne a kockázatot.

Vágányon ülő illegális bevándorlók az athéni főpályaudvaron (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

Gyarmati az ENSZ által megszavazott globális migrációs csomagról is beszélt: a bevándorlókat kibocsátó és befogadó országoknak különbözőek az érdekei, így ennek megfelelően azokat mindenkire kollektíven vonatkozó szabályokkal lehetetlen lefedni – mondta.