Jakab István: Rajtunk múlik, hogy milyen lesz az új Európai Parlament összetétele

 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (Magosz) elnöke kedden a gazdák számára indított országjárás szigetszentmiklósi állomásán azt mondta, rajtunk múlik, hogy milyen lesz az új Európai Parlament, az új Európai Bizottság és az új mezőgazdasági bizottság összetétele.

Jakab István úgy fogalmazott, hogy az uniós törekvések és a források elosztási tervének megismerése után egyértelmű a migrációs alap megháromszorozásának szándéka. Mint rámutatott, jelentős, a mezőgazdaságot érintő elvonásokról van szó. A vidékfejlesztés esetében ez 26-27 százalékos – amit tovább súlyosbít, hogy ezen források több mint 30 százalékát környezetvédelmi beruházásokra kívánják felhasználni – , a területalapú támogatásokból 15-16 százalékot szándékoznak elvonni, s mindezt elsősorban „a migránsok ellátására és az általuk okozott cselekmények felszámolására akarják felhasználni”. A Magosz elnöke elfogadhatatlannak nevezte ezt.

Már több mint 165 ezren aláírtáka  petíciójukat

Jakab István felidézte, hogy a Magosz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kezdeményezte azt az aláírásgyűjtést, amelyben a vidéken élők aláírásukkal erősíthetik meg, hogy nem értenek egyet a források ilyen felhasználásával, a jelenlegi támogatások megvonásával és a bürokrácia növelésével. Hozzátette: a petíciót aláírók száma jelenleg meghaladja a 165 ezret. Jakab István beszámolt arról is, hogy az akcióhoz kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is csatlakozott, és a cél, hogy az új Európai Parlament megalakulásáig minimum 200 ezer aláírás gyűljön össze.

Az agrárium helyzetét jellemezve felidézte, hogy az ágazat emelkedő pályára állt, az agrárkibocsátás a másfélszeresére nőtt az elmúlt nyolc évben, az agrárexport 5,8 milliárd euróról 8,9 milliárdra emelkedett, aminél lényeges, hogy nem a volumen növekedett, hanem magasabb hozzáadott értékkel, magasabb árral érték el.

Az országjárás esélyt teremt a párbeszédre

A vidékfejlesztési források – 1300 milliárd forint – több mint 50 százalékát beruházásokra fordították, és ennek 80 százaléka a kis- és közepes vállalkozásokat érintette. Jelezte azt is, nagyon intenzív fejlesztés zajlik az élelmiszer-ipar területén is.

A jelenlegi uniós pénzügyi ciklust jellemezve kiemelte, hogy a kormány jól tárgyalt annak idején, és jelentős támogatásokat tudott elérni, a támogatások azonban nem könyöradományt jelentenek, hanem jogszerűen járnak, „nemcsak forrásokat veszünk igénybe, hanem be is fizetünk ebbe a kasszába”.

A Magosz elnöke a gazdákat megszólító országjárást fontos és érdemi párbeszédnek nevezte, amelyben információkat adnak és információkat kapnak, és úgy vélte, hogy a szakma, a vidék összefogott és érdemben dolgozik együtt a kormánnyal annak érdekében, hogy sikeres és élhető vidék legyen Magyarországon.

Jakab István közölte azt is, hogy az aszály okozta helyzetre tekintettel a Magosz kedden kezdeményezte a kormánynál, hogy bejelentés alapján, azonnali hatállyal, hektáronként 120 köbméter öntözővíz felhasználására legyen lehetőség kármentés, kárelhárítás alapján. Kiemelte: ez egy hónap időtartamra vonatkozik, és ez alatt az idő alatt lehetőség nyílik a vízjogi engedély megszerzésére, ami hosszadalmas, lerövidítve is közel 30 napot igényel. Hozzátette: reményeik szerint a szerdai kormányülésen napirendre kerül a javaslat.

Bóna Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy bár az M0-s autóút és főváros közelségének köszönhetően hatalmas ipari fejlődés történt, a mezőgazdaság ma is meghatározó a térségben.