Egyre több EP-képviselővel kapcsolatban merül fel a korrupció gyanúja

 

A visszaélésekkel kapcsolatban olyan politikusok nevei merültek fel, akik évek óta bírálják Magyarországon a jogállamiság létjogosultságát. A csalások megrengethetik az európai polgárok európai uniós intézményekbe vetett hitét, és hatással lehetnek az európai parlamenti választásokra is az érintett tagállamokban – hangzott el az M1 Híradójában.

Hat héttel az európai parlamenti választások előtt három európai parlamenti képviselő is korrupciós botrányba keveredett. A svéd liberális párt adócsalás gyanúja miatt hívta vissza Cecilia Wikströmöt az EP-lista éléről, a belga ALDE frakcióvezetője, Guy Verhofstadt eurómilliókat kaphatott egy cég melletti lobbizás miatt, egy görög politikust pedig csalással gyanúsítanak. Az EP-képviselők bérei éppen azért vannak ilyen magasan megszabva, hogy a korrupció ezzel az eszközzel is korlátozva legyen – mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője a műsorban.

Cecilia Wikström, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért EP-képviselőcsoportjának svéd tagja (Fotó: MTI/Európai Parlament/Arnaud Devillers)

E politikusok a Magyarország ellen folyó kampányt támogatják évek óta, amelyben visszaélésekkel vádolnak magyar politikai vezetőket. Párkányi Eszter elemző szerint ezek a kampányok kevésbé lennének kifogásolhatók, ha a vádló politikusok sem keverednének korrupció gyanújába.

Az európai uniós intézményekbe vetett hitet megrengethetik a politikusok csalásai

Guy Verhofstadt, Európai Parlament liberális frakciójának vezetője állítólag egy görög magáncég mellett lobbizott elősegítve ezzel a privatizációt annak ellenére, hogy az EU rengeteg pénzt költött a görög válság csillapítására. Az ilyen és ehhez hasonló ügyek miatt, ha nem is magában az Európai Unióban, de az intézményeiben mindenképpen csalódhatnak az európai polgárok, hiszen a képviselőknek pont az lenne a dolga, hogy a választók érdekeit képviseljék.

Nagy port kavart, hogy egy görög néppárti politikus visszakérte asszisztense fizetésének egy részét. A sajtóban ezt úgy kezelik, mintha ez egy bevett szokás lenne Brüsszelben.

Párkányi Eszter véleménye szerint az EP-képviselők pont azért kapnak magas fizetést, és járnak nekik külön juttatások, hogy a korrupciót ezzel is visszafogják.

Az EP-választások miatt nagyobb fókuszban vannak a politikusok és a pártcsaládok

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi referense (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A közelgő európai parlamenti választások miatt erősebb reflektorfény övezi az európai színtéren történő politikai eseményeket. Egy hónapja derült ki például, hogy Soros György az ALDE egyik kampányrendezvényéhez nyújtott anyagi támogatást, és nagyobb magáncégek is pénzelték a pártot. Az ilyen események azt jelezhetik, hogy külföldi magáncégeknek esetleg befolyásuk lehet az Európai Parlamentre az olyan korrupcióval vádolt politikusokon keresztül, mint az ALDE vezetője, Guy Verhofstadt – folytatta Párkányi Eszter.

Hiteles vezetőket kell választani az EU élére

Az Európai Unió, mint intézmény egy hasznos dolog, de csak akkor, ha megfelelő, szavahihető emberek vezetik. Ez azért is fontos , hogy a polgárok ne veszítsék el hitüket benne. Azután, hogy Jean-Claude Juncker, aki jelenleg az Európai Bizottság elnöke, miniszterelnöksége idején Luxemburgból adóparadicsomot csinált, Guy Verhofstadt és Cecilia Wikström pedig más politikusokat rágalmaz meg csalással, miközben ők keverednek botrányba, az kétségbe vonhatja az Európai Unió tisztaságát.

A májusi választásokra is hatással lehetnek az események, főleg azokban az országokban, ahonnan a korrupciógyanús politikusok származnak. Cecilia Wikström ügyét a svéd állami tv-ben közölték, ezután már csak alig-alig lehetett látni őt a médiában. Svédországra nem jellemző a sajtószabadság korlátozása, azonban az újságírókra egyfajta nyomást helyeznek az ilyen ügyek publikálása során – fejezte be elemzését Párkányi Eszter.