Venezuela „új kormánya” tízmilliárd dolláros támogatást kaphat

 

Pénzügyminiszterek egy csoportja azon dolgozik, hogy Venezuela „új kormánya” 10 milliárd dollár kereskedelemfinanszírozási támogatást kapjon, ami hozzájárulna a dél-amerikai ország kilábalásához a jelenlegi gazdasági és humanitárius válságból.

Ezt Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közölte a hétvégén. Neveket nem említett, csak annyit mondott, hogy a jórészt nyugati pénzügyminiszterek húsz fős csoportja Washingtonban találkozott a héten, hogy előkészítsen egy olyan közös konzorciumot, amely mintegy 10 milliárd dollár támogatást adna az „új kormánynak” a kereskedelem újbóli beindításához.

Több mint 50 ország, köztük az Egyesült Államok és a Venezuelával szomszédos legnagyobb országok, elismerték Juan Guaidó ellenzéki politikust, a parlament elnökét az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként.

A Guaidó-féle „új kormány” pénzügyi támogatást kaphat (Fotó: EPA/Rayner Pena)

Venezuela, amely a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, történetének legsúlyosabb alkotmányos, politikai és gazdasági válságát éli. Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál, és az olaj árának esése, valamint a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, elszabadult az infláció.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint már mintegy hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett előrejelzésében az szerepel, hogy idén és jövőre 10 millió százalék körüli lesz az infláció.

Venezuelában az infláció 2018-ban csaknem 1,7 millió százalék, 2017-ben 2616 százalék, 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalék volt.

Az IMF számításai szerint Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodott tavaly. Ez volt a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

Az IMF az idei évre 25 százalékos gazdasági zsugorodást valószínűsít Venezuelában.