Porosenko hiába várta Zelenszkijt az Olimpiai Stadionban

 

Hiába várta Petro Porosenko vasárnap ellenfelét, Volodimir Zelenszkij elnökjelöltet a kijevi Olimpiai Stadionban, utóbbi nem jelent meg a kettejük közti nyilvános vitára, a hivatalban lévő államfő pedig az alkalmat kihasználva sajtótájékoztatót tartott, és szót ejtett a magyar-ukrán kapcsolatokról, és a kárpátaljai magyar kisebbségről is.

A vasárnapi stadionos vitát Porosenko erőltette, míg Zelenszkij továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy április 19-én találkozzanak ott, az államfő viszont aznap a köztévé stúdiójában akar vitázni vele.

Porosenkót a stadion előtt mintegy ötezer híve várta, az elnök rövid buzdító beszédet intézett a csarnok előtt felállított színpadról, majd ezután bent újságíróknak tartott tájékoztatót egy szűk órán keresztül, amíg ellenfelére várt.

Kijev, 2019. április 10. Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán államfő nyilatkozik a sajtó képvisleőinek, miután vizeletmintát adott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakembereinek drog- és alkoholteszt céljára a kijevi Olimpiai Stadionban 2019. április 10-én. Porosenko stábja az elnökválasztás április 21-i második fordulójáig maradt kevés időben megpróbálja elhitetni a választókkal, hogy ellenfele, Volodimir Zelenszkij humorista ellenzéki elnökjelölt mégiscsak kábítószer-élvező és azt üzente Zelenszkijnek, hogy őt is várják a WADA szakértői a stadionban. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán államfő (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A magyar kisebbségről is szót ejtett

Egy kérdésre válaszolva kijelentette: bízik abban, hogy Magyarország – amely most az ukrán oktatási törvény körüli vita miatt blokkolja Kijev és a NATO közötti kapcsolattartást – támogatni fogja majd Ukrajna euroatlanti integrációját. „Kifejezetten megneveztem egy konkrét évet, 2023-at, amikor alá kell írnunk a (NATO-) tagsági cselekvési tervet, és amikor be kell nyújtanunk a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz. Teljességgel meg vagyok győződve afelől, hogy Magyarország, a többi EU-tagállammal együtt támogatni fogja Ukrajnát, miként arra többször ígéretet tettek néhány évvel ezelőtt” – fogalmazott az államfő.

Nyitottak a magyarok jogait illetően

Kijelentette, hogy Kijev nyitott a kompromisszumokra a magyar kisebbség jogait illetően. Leszögezte, hogy a magyar kisebbségnek minden joga megvan az anyanyelvi oktatáshoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ugyanúgy joga van ukrán iskolákban, ukrán egyetemeken tanulni és ukrán vállalatoknál dolgozni, ez azonban nem lehetséges az ukrán nyelv ismerete nélkül. Porosenko szavai szerint Ukrajna kész több pénzt költeni jobb feltételek megteremtésére a magyar kisebbség számára az oktatásban annak érdekében, hogy „legalább két nyelvet tudjanak: a magyart és az ukránt”.

Korábban a sajtóban olyan találgatnák láttak napvilágot, hogy az új elnök feloszlathatja a parlamentet. Ezzel kapcsolatosan Porosenko kijelentette, hogy ennek nincs alkotmányos alapja. A „totalitarizmus felé vezető útnak” nevezte, ha ezt egy újonnan megválasztott államfő megtenné.

Az őt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egymással szembe fordulva ábrázoló óriásplakátokra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a plakáttal arra akartak emlékeztetni, hogy Putyin „álma”, hogy ne őt válasszák újra, és az orosz elnöknek rajta kívül bárki más megfelel. Porosenko kijelentette azt is, hogy ő sohasem „tett egyenlőségjelet” Zelenszkij és Putyin közé, sohasem nevezte Zelenszkjit drogfüggőnek, mert „nincs semmilyen bizonyíték, ami ezt alátámasztaná”.

Azt üzente végül Zelenszkijnek, hogy hétfő este az ICTV ukrán televízióban várja őt, ahová mindkettejüket meghívták az egyik műsorba, ő elfogadta a meghívást és ott lesz.

Zelenszkij válaszolt

Zelenszkij kampányszóvivője, Dmitro Razumkov később megismételte, hogy április 19-én este hétkor várják Porosenkót az Olimpiai Stadionban a jelölti vitára. Azzal indokolta Zelenszkij vasárnapi távolmaradását, hogy ez nem jelölti vita volt, hanem Porosenko kampánynagygyűlése. Rámutatott arra, az elnökválasztásról szóló törvény nem írja elő, hogy a jelölti vitát a köztévé épületében vagy stúdiójában kell megtartani, mint ahogy azt Porosenko állítja, és ahogy a Központi Választási Bizottság határozatában szerepel.

Megjegyezte, mint már gyakran előfordult, most is a jelenlegi politikai elit a maga igényeihez igazítva szabadosan értelmezte a jogszabályt. A törvényben szó szerint az van leírva, hogy a köztévé sugározza, és bármely más tévé is ingyen közvetítheti a második forduló előtti utolsó pénteken este 7 és 9 óra között tartandó jelöltek közötti vitát.