Továbbra sincs megoldás a venezuelai válság kezelésére

 

Venezuelában egyre nagyobb az elégedetlenség Nicolas Maduro elnökkel és baloldali rezsimjével szemben. A híradások szerint az országban élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint rendszeres áramkimaradások vannak, a lakosság tiszta ivóvízhez is nehezen jut hozzá.

Venezuelaiak tömegei menekülnek a szomszédos államokba, az otthon maradók pedig a parlament elnöke, Juan Guaidó vezetésével egyre gyakrabban vonulnak az utcára, Maduro lemondását követelve.

A venezuelai elnöknek eddig még nem sikerült rendeznie a helyzetet.

Maduro elnök nemrég összehívott egy nemzeti megegyezési kerekasztalt, ahol megpróbálnak kiegyezni az ellenzékkel – mondta el Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese az M1 Világ című műsorában. A legnagyobb probléma azonban, hogy mindezt úgy próbálja elérni, hogy a Legfelső Bíróság és az általa kontrollált Alkotmányozó Nemzetgyűlés felfüggesztette Guaidó immunitását.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármelyik pillanatban letartóztathatják, és elvihetik a parlament elnökét. Hozzátette, ilyen körülmények között elég nehéz nemzeti megegyezésről beszélni.

Az USA támogatja Guaidót

Guaidó, aki még az év elején Venezuela elnökévé nyilvánította magát, az Egyesült Államok támogatását élvezi. Washington a venezuelai állami olajvállalat ellen életbe léptetett szankciókkal igyekszik lemondásra bírni Madurot.

Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke elmondta, intézkedéseket hoztak a Maduro-rendszer pénzügyi forrásait biztosító cég ellen. Megjegyezte, Donald Trump amerikai elnök utasítására az USA szankciókat léptetett életbe a PDVSA és két másik cég 34 hajója ellen, amelyek venezuelai nyersolajat szállítanak Kubába.

Oroszország Madurót támogatja

Oroszország Madurót támogatja. A nemzetközi sajtóban nemrég nagy visszhangot keltett a hír, hogy orosz katonák és szakértők érkeztek a dél-amerikai országba. Nagy Sándor Gyula elmondta, nem nagy létszámról van szó, de elég volt ahhoz, hogy kiverje a biztosítékot Amerikánál, amire komoly válaszokat helyezett kilátásba Trump.

Az OAS, az Amerikai Államok Szervezete szerint Oroszország törvénytelenül avatkozik Venezuela belügyeibe, a venezuelai ellenzék padig attól tart, hogy Moszkva orosz katonai bázist akar létrehozni az országban. Az orosz külügyminisztérium tagadja a vádakat. „Oroszország nem sértette meg sem a nemzetközi egyezményeket, sem Venezuela törvényeit” – hangsúlyozta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve,

Oroszország nem változtatta meg az erőegyensúlyt a régióban és senkit sem fenyeget.

Egyesek attól félnek, hogy hasonló helyzet alakulhat ki, mint a hetvenes években több latin-amerikai országban. Venezuela a két nagyhatalom csatározásának színterévé válhat.

Nagy Sándor Gyula emlékeztetett, a hetvenes években az Egyesült Államok kevésbé bújtatott formában katonai puccsokkal befolyásolta az országokat, míg az akkori Szovjetunió jelentős gazdasági, pénzügyi és egyéb más segítségeket nyújtott. Erre azonban most nincs lehetősége az oroszoknak – fűzte hozzá.

Az oroszok nem tudnak anyagi segítséget nyújtani

Elemzők szerint Oroszország nincs olyan gazdasági helyzetben, hogy finanszírozni tudná Maduro költséges rendszerét, de az Egyesült Államoknak sincs lehetősége a beavatkozásra. Az amerikai törvényhozás nem támogatna egy venezuelai katonai akciót, inkább csak gazdasági huzavonák, hitelkérdések várhatók.