Korrupciós ügybe keveredett a bevándorláspárti svéd EP-képviselő

 

A liberális Cecilia Wikström a gyanú szerint fontos pozíciót töltött be olyan cégeknél, amelyek adócsalási ügyekbe keveredtek. Svédországban ebből akkora botrány lett, hogy a pártja vissza is hívta az EP-lista éléről. A politikus az elmúlt években a magyar kormány egyik leghangosabb bírálója volt, ő volt ugyanis felelős a bevándorlók kötelező szétosztását célzó EP-javaslatért, amit nem fogadott el Magyarország – hangzott el az M1 Híradójában.

2017 novemberében fogadta el az Európai Parlament a dublini reformmal kapcsolatos egyik bevándorlást megkönnyítő javaslatot, amelyet Cecilia Wikström terjesztett a testület elé.

A bevándorláspárti politikus a szavazás előtti vitában akkor azt mondta: a cél egy szolidaritásra és az európai elvekre épülő menekültügyi rendszer bevezetése. Majd arra emlékeztette az Európai Parlament képviselőit, hogy migrációs ügyekben többségi döntéssel is hozhatnak határozatot.

„Ez azt jelenti, hogy azok az országok, amelyek nem akarnak részt venni a tisztességes teherviselésben, egyszerűen leszavazhatók. Ezt úgy hívják: demokrácia” – fogalmazott akkor a svéd liberális képviselő.

Egy a Twitterre feltöltött fotó néhány nappal a szavazás előtt készült. Cecilia Wikström és Soros György látható rajta. A képet a svéd képviselő tette közzé. Azt írta: hasznos és gyümölcsöző megbeszélést folytattunk Soros Györggyel, ő egy kiemelt személynek számít Brüsszelben.

Cecilia Wikström szerepel azon a 226 EP-képviselőt tartalmazó listán, amely Soros György megbízható szövetségeseit sorolja fel. A milliárdos rajtuk keresztül igyekszik befolyásolni az uniós politikát. Aktívan részt vett a Magyarországot támadó Sargentini-jelentés előkészítésében is. A 2016-os kvótanépszavazást pedig egyenesen rasszistának nevezte.

Az origo.hu a V4 nemzetközi hírügynökségre hivatkozva most azt írja: Cecilia Wikström adócsalási botrányba keveredett, ami olyan súlyos ügy lett, hogy a svéd liberális párt visszahívta EP-listája éléről.

Az Origo emlékeztetett: a botrányt a svéd televízió robbantotta ki, de a részleteket nem firtatták. A balliberális médiumok pedig egyenesen elhallgatják az ügyet. Egyelőre annyit tudni, hogy Cecilia Wikström két olyan cég vezető tisztviselője, amelyek évek óta azzal trükköznek, hogy offshore cégeken keresztül mossák tisztára bevételeiket, kijátszva ezzel a svéd adórendszert.

Cecilia Wikström ezeknek a nagyvállalatoknak a tisztviselőjeként havi 70 ezer svéd koronával, átszámítva mintegy 2 millió forinttal egészíti ki képviselői jövedelmét. A hírportál arra emlékeztet: amikor először kiderült, hogy Cecilia Wikström nagyvállalatok fizetett lobbistájaként ül az Európai Parlamentben, a politikus azzal védekezett, ez nem szabályellenes és nagy a munkabírása.