Letartóztatták a szudáni elnököt

 

Szudánban december óta tartanak az ezreket megmozgató demonstrációk. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelték a harminc éve hatalmon lévő Besír távozását.

Letartóztatták Omar el-Besír szudáni elnököt, az ország irányítására pedig katonai tanács jött létre – jelentette be csütörtökön a szudáni védelmi miniszter, Mohamed Ahmed Ibn Auf az állami televízióban. Omar el-Besír csütörtökön mondott le tisztségéről.

Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf szerint az elnököt biztonságos helyen tartják fogva.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják az ország törvényhozását és a regionális kormányzatokat, és kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll majd Szudán élén, majd két év után választásokat tartanak. A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ország igazságszolgáltatási szervei a megszokott rendben működnek.

Az államfő távozását követelő tüntetők ünnepelnek Kartúmban (Fotó: MTI/AP)

„A biztonsági tanács korábban figyelmeztette a vezetést az országban kialakult veszélyes helyzetre, és alternatívákat kínált annak feloldására. A rezsim továbbra sem reagált a problémákra. A helyzet elég nehéz, így az a döntés született, hogy egy kétéves átmeneti időszakban a fegyveres erők fogják irányítani az országot” – mondta az altábornagy. Hangsúlyozta: a hadsereg nem akar veszteségeket, amelyek az ország krízishelyzetéből fakadnának.

Mint mondta, további értesítésig lezárták az ország határait és 24 órára a légterét is. Avád felhívta a figyelmet, hogy a kartúmi nemzetközi repülőtér ez idő alatt nem fogad járatokat, s arról nem is szállhatnak fel repülőgépek.

A szudáni tiltakozók legfőbb csoportja, a Szudáni Szakmai Kamara (SPA) csütörtökön további tüntetésekre szólított fel. Egyben elutasította a védelmi miniszter bejelentését arról, hogy az ország irányítását kétéves átmeneti időre egy katonai tanács venné át.

Szudánban december óta tartanak az ezreket megmozgató demonstrációk. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelték a harminc éve hatalmon lévő Besír távozását. A most 75 éves szudáni vezető 1989-ben jutott hatalomra katonai puccs révén.

Röviddel az SPA közlését követően tízezrek vonultak Kartúm belvárosában, miközben a Besír távozása miatt ünnepi hangulat a hadsereg bejelentését követően csalódottságba csapott át.

A hatvanas évei közepén járó Ibn Auf egyik kulcsfigurája volt Besír harmincéves uralmának. A hadseregből került a szudáni katonai hírszerzés élére, majd 2015-ben védelmi miniszter lett. Besír 2019 februárjában emelte alelnöki posztra őt.

Hírügynökségi jelentések szerint az amerikai pénzügyminisztérium 2007-ben befagyasztotta Ibn Auf Egyesült Államokban lévő vagyonát, mert logisztikai támogatást nyújtott a 200 ezer ember életét követelő dárfúri népirtásért felelős milíciáknak, valamint irányította azok támadásait.

A vezető politikusok reménykednek

Az Afrikai Unió élesen bírálta a szudáni katonai puccsot és Besír elmozdítását. Moussa Faki Mahamat, a szervezet bizottságának elnöke kijelentette, hogy a hadsereg hatalomátvétele „nem megfelelő reakció a Szudán előtt álló kihívásokra és az emberek törekvéseire”.

Csalódottságba csapott át az ünneplés (Fotó: MTI/EPA)

Felszólította a belpolitikai konfliktus szereplőit, hogy tartsák tiszteletben a szudáni állampolgárok és az országban tartózkodó külföldiek jogait.

António Guterres ENSZ-főtitkár nyugalomra és a lehető legnagyobb önmérsékletre szólított fel. Reményét fejezte ki, hogy „a szudáni nép demokratikus törekvései egy erre alkalmas és mindenkire kiterjedő átmeneti folyamatban” érvényesülhetnek. Kijelentette: a világszervezet bármikor készen áll segítséget nyújtani Szudánnak.

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalásában közölte, hogy Washington egy békés és demokratikus Szudánt támogat. 

„A szudáni népnek kell eldöntenie, ki vezesse a jövőben” az országot – mondta Robert Palladino külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nemzeti megbékélésre ösztökélte az északkelet-afrikai országot, ahol Törökország az utóbbi években több száz millió dollárt fektetett be. A török elnök szerint Ankara fenn szeretné tartani a két állam szoros kapcsolatát.