A Brexit dátumának elhalasztása az uniós csúcs célja

 

A brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) elhalasztása az Európai Tanács soron kívüli ülésének célja a rendezett, megállapodással végződő kiválás érdekében – jelentette ki a brit kormányfő szerdán Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcsra érkezve.

A rendkívüli ülés menetéről itt olvashat bővebben.

Theresa May újságíróknak hangsúlyozta, sajnálja, hogy a londoni parlamentnek ez ideáig nem sikerült döntésre jutnia a kilépési megállapodás elfogadását illetően. Hozzátette, azon dolgozik, hogy az Egyesült Királyság minél hamarabb elhagyhassa az Európai Uniót.

Mint mondta, több időre van szükség ahhoz, hogy az ország uniós tagságának megszűnése feltételrendszerét és a jövőbeni kapcsolatokat rögzítő megállapodást elfogadja a brit törvényhozás alsóháza. A kilépés legkedvezőbb határideje június 30. lenne – fűzte hozzá.

Nem dőlt még el, hogy kapnak-e halasztást a britek (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Hozzáfűzte, a zökkenőmentes és rendezett módon való kilépés legkedvezőbb határideje június 30. lenne. Nagy-Britannia a legutóbbi, március végén rendezett uniós csúcstalálkozón meghatározott időben, május 22-én is kész lehet a kilépésre, hogy „egy fényesebb jövő építésébe kezdjen” – tette hozzá.

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak szerdán az Európai Unió tagállamainak vezetői, amelynek egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli halasztása lesz.

Nem dőlt még el, hogy kap-e hosszú halasztást az Egyesült Királyság az európai uniós kiválás határidejét illetően, sőt egyik forgatókönyv megvalósulása sem vehető egyelőre biztosra – jelentette ki a francia elnök a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs előtt.

Reagáltak a vezető politikusok

„Még nem született döntés semmiről, különösen nem egy hosszú kiterjesztésről. Jelen pillanatban szerintem semmit nem szabad biztosra venni” – emelte ki rövid sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron.

A hosszú halasztást sajtóhírek szerint leginkább ellenző francia elnök hangsúlyozta, hogy a brit kormányfőnek mindenekelőtt világossá kell tennie, hogy mik a tervei. Aláhúzta: a legfontosabb az, hogy semmi ne sodorja veszélybe az európai projektet.

„Eljött a döntések ideje” – fogalmazott.

Fontos, hogy az Egyesült Királyság felkészüljön arra, hogy a kilépési határidő halasztása esetén részt kell vennie a május végi európai parlamenti választásokon – szögezte le Angela Merkel német kancellár a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs előtt.

Angela Merkel a brüsszeli találkozóra érkezve rámutatott, erre az európai uniós intézmények működőképességének biztosítása érdekében van szükség.

Merkel szerint halasztás esetén az Egyesült Királyságban is ki kellene írni az EP-választást (Fotó: EPA/Stephanie Lecocq)

Kiemelte, a bennmaradó tagállamoknak „történelmi felelősségük”, hogy helyes döntést hozzanak, ezért „nyílt és konstruktív” vitát kell folytatni.

„Fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy mi az érdekünk, ez pedig egy olyan rendezett brit kiválás, amely lehetővé teszi a huszonhetek egységének megőrzését” – fogalmazott.

Önmagában még nem oldja meg a problémát az Egyesült Királyság európai uniós kiválási határidejének meghosszabbítása, de több időt adna a briteknek arra, hogy megoldást találjanak – jelentette ki Stefan Löfven svéd kormányfő a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs előtt.

Löfven a brüsszeli találkozó előtt úgy vélekedett, hogy „megér egy próbát” a halasztás. Hozzátette azonban, meglehetősen frusztráló, hogy ennyi idő után sem sikerült rendezni a kérdést.

Emellett aláhúzta: minél hosszabb a kiterjesztés, annál nagyobb a kockázat, hogy veszélybe kerül az uniós intézmények legitimitása és integritása, ezért szilárd biztosítékokra lenne szükség.

Cseh kollégája, Andrej Babis reményét fejezte ki, hogy a szigetország a vártnál is több időt fog kapni, és kiemelte, ő arra számít, hogy jövő márciusig vagy az idei év végéig hosszabbítják meg a határidőt, rugalmas feltételek mellett.

Nem biztos még az Egyesült Királyság európai uniós kiválási határidejének meghosszabbítása, és az sem, hogy pontosan milyen feltételekkel képzelhető el a hosszabbítás – jelentette ki Charles Michel belga kormányfő a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs előtt.

Charles Michel a brüsszeli találkozóra érkezve aláhúzta, egy esetleges kiterjesztés nem zavarhatja meg az Európai Unió működését vagy a május végi választásokat.

Figyelmeztetett, el kell kerülni, hogy a közösség a Brexit-folyamat túszává váljon, és hozzátette, nem létezik olyan, hogy egy ország csak félig tagja az EU-nak, hosszabbítás esetén a briteknek folytatniuk kell a jóhiszemű együttműködést.

Mark Rutte holland miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a halasztás végső határideje számos más kérdéstől is függ, erről vitát fognak folytatni.