Zelenszkij és Porosenko jutott be az ukrán elnökválasztás második fordulójába

 

Véget ért az elnökválasztás első fordulója Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij humorista közel kétszer annyi szavazatot szerzett, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok negyven százalékának összeszámlálása alapján.

Mintegy 35 millió választásra jogosult állampolgár 39 jelöltre adhatta le a voksát az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában Ukrajnában. Voltak, akik azért mentek el szavazni, mert elégedettek az elmúlt öt év politikájával, sokan viszont azért, mert gyökeres változásokat szeretnének. A választási iroda közleménye szerint igen magas volt a részvételi arány, nemcsak Ukrajnában, hanem a külképviseleteken is.

Érdemi esélye három jelöltnek volt

Az elnökválasztás első fordulója hivatalosan vasárnap este 7 órakor ért véget. A közvélemény-kutatások szerint érdemi esélye csak 3 jelöltnek volt. Már a szavazófülkéből kilépők megkérdezése alapján is az ellenfelei által „bohócnak” csúfolt humorista és producer Volodimir Zelenszkij a legnépszerűbb jelölt, támogatói főleg a fiatalok, akik benne látják azt a tisztességes embert, aki vagyonát tehetségével szerezte, nem pedig kétes üzelmekkel vagy privatizációval.

Ellenfelei viszont éppen azt vetik a szemére, hogy nincs semmilyen politikai tapasztalata. A második fordulóba Zelenszkij mellett a jelenlegi elnök, Petro Porosenko juthat tovább. Hívei szerint tőle várható az orosz agresszióval szembeni határozott fellépés, és az, hogy Ukrajna ezután sem tér le az euroatlanti irányvonalról. Ellenfelei szerint azonban elnöksége öt éve alatt nem sikerült eredményt felmutatnia sem a korrupció elleni küzdelemben, sem pedig a reformok terén.

A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza párt jelöltje végzett 13,1 százalékos eredménnyel. Esélyeit az húzhatta le, hogy kampánya alatt folyamatosan szavazatvásárlással vádolták és pártja több tagja ellen is eljárás indult illegális pártfinanszírozás gyanújával.

Az eredmény óriási győzelem Zelenszkijnek

Zelenszkij számára ez óriási győzelemnek számít, hiszen a politikai életben egy teljesen új és tapasztalatlan szereplőről van szó – mondta el Ackermann Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője az M1 Ma Este című műsorában. Ugyanakkor sokan pont ettől tartanak, mivel sok a kérdőjel az esetleges megválasztása esetén a politikai tevékenységével kapcsolatban. Annyi ismert, hogy egy elitellenes politikát hirdetett, amely egyelőre szimpatikus a választópolgárok számára.

Petro Porosenko jelenlegi államfőnek az eredmények inkább félsikernek nevezhetők, hiszen bár nem az első helyen végzett, de a néhány hónappal ezelőtti népszerűségi adatai annyira alacsonyak voltak, hogy még a második fordulóba való bejutást is megkérdőjelezte. A választás nagy vesztese egyértelműen a harmadik helyen végzett Julia Timosenko, aki valószínűleg nem számított arra, hogy már a második fordulóba sem kerül be – fűzte hozzá.

Többen is választási csalásról beszélnek

Megjegyezte, bár többen is – köztük Julia Timosenko is – választási csalásról beszélt, de a nemzetközi megfigyelők megállapították, hogy a kisebb incidensektől eltekintve a szavazás a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint szabályosan és rendben zajlott. Timosenko vádjaival kapcsolatban azt mondta, a politikus már harmadjára veszít, ezért most mindent elkövet annak érdekében, hogy bebizonyítsa, hogy csalással előzték meg – tette hozzá.

A három hét múlva esedékes második forduló kapcsán elmondta, egy elég izgalmas időszak elé nézünk politikai szempontból. Az egyik nagy kérdés, hogy lesz-e megállapodás Timosenko és Zelenszkij között. Ha ez megvalósul, és Timosenko arra buzdítja szavazóit, hogy Zelenszkijre szavazzanak, minimálisra csökkenhetnek Porosenko esélyei.

Ugyanakkor Porosenkonak regnáló elnökként nagyon sok olyan eszköz van a tarsolyában, amellyel befolyásolhatja a választásokat – hívta fel a figyelmet Ackermann Sándor. Véleménye szerint azonban bármiféle radikális változtatás vagy politikai lépés már nem vinné előre Porosenko népszerűségét, hanem inkább rontana rajta.

Kárpátalján Zelenszkij volt a népszerűbb

A szakértő elmondta, bár Kárpátalján alacsony volt a részvételi arány, de a szavazók inkább Zelenszkij mellett voksoltak. Ez talán annak is köszönhető, hogy Zelenszkij kampányában azt hangoztatta, megválasztása esetén senkit nem érhet megkülönböztetés nemzetiségi, vallási vagy faji hovatartozás alapján, továbbá szabad nyelvhasználatra való jogokat ígért. Hozzátette, Zelenszkij maga is két nyelvet használ, az ukrán mellett előszeretettel beszél oroszul is, amellyel a kelet-ukrajnai orosz ajkú állampolgárokat próbálja magának megnyerni.

Az ukrajnai elnökválasztás második fordulóját három hét múlva, április 21-én tartják.