Thierry Baudet a holland szélsőjobb új csillaga

 

A Fórum a Demokráciáért (FvD) alapítója Thierry Baudet felkavarta a politikai állóvizet Hollandiában. A hétvégi helyhatósági választáson pártja megelőzte a Mark Rutte kormányfő vezette Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) tömörülést. A Politco összeállításából világosabb képet kaphatunk a 36 éves politikusról.

Az FvD 14 helyet szerzett a 75 fős szenátusban, míg a VVD csupán 13 helyhez jutott. A jobboldali radikális pártnak leginkább a kormánykoalíció pártjaitól, valamint Geert Wilderstől vitt el szavazókat, de az ellenzékben lévő szocialistáktól is sok támogató ment át hozzá.

A politikába 2016 áprilisában robbant be az akkor agytrösztként működő FvD vezetőjeként. A vallon és indonéz felmenőkkel rendelkező Baudet euroszkeptikus szervezetének sikerült elérnie, hogy referendumot írjanak ki az EU és Ukrajna közötti társulási szerződésről, amelyet végül a szavazók nagy többséggel elutasítottak. Ez mindenképp nagy kudarcot jelentett a VVD kormányfője számára, még úgy is, hogy nem kötelező érvényű népszavazásról volt szó.

Thierry Baudet átalakította a jobboldali populizmusról alkotott képet – írja a Politico. A jobbszélt eddig uraló Geert Wilderszhez képest Baudet mind stílusában, mind iskolai végzettségét tekintve szöges ellentéte a Szabadságpárt vezetőjének. Baudet, aki szereti a filozófiát és a latin idézeteket, maga is annak az elitnek a tagja, amelyet Wilders rendszeresen ostoroz. hevesen bírál.

Jogot és politikatudományt végzett, és korábban dolgozott a médiában. Elsődlegesen  a képzett, tanult réteg szavazataira startolt rá, és ez a hétvégi helyhatósági választások eredményeit nézve sikerrel járt.

Ahogy fogalmazott, szeretné megakadályozni a baloldal beszivárgását a közéletbe, a média és az oktatásba – írta  a Politco.

Az euroszkeptikus párt vezetője a klímaváltozással kapcsolatban is kritikus véleményeket fogalmazott és elutasítja, hogy a holland kormány pénzt áldozzon a globális felmelegedés elleni harcra.

Mind Baudet, mint pártja többi politikusa jól használja a közösségi– és a tömegmédia lehetőségeit – értékelte sikerének titkát a lap, ugyanakkor a migrációval szemben fellépése is sok szavazatot hozott.

A három halálos áldozatot követelő utrechti lövöldözés után azonnal bírálta a kormány migrációs politikáját. Mark Rutte kormányzása alatt több százezer teljesen idegen kultúrájú embert engedték be – fogalmazott.

A választást követően pedig úgy nyilatkozott: „Azok pusztítanak el, akiknek védelmeznie kellene bennünket, de most elnyerte büntetését az arrogancia és az ostobaság”.

A tartományi választásokon az FvD szavazóinak 60 százaléka férfi volt, derült ki az Ipsos felméréséből. A nőket érintő diszkriminatív megjegyzései is szerepet játszhatnak ebben. Egy interjúban arról beszélt, hogy a nők több munkakörben gyengébben teljesítenek, és kevesebb ambícióval rendelkeznek, és inkább a családdal kapcsolatos dolgok foglalkoztatják őket.

A májusi EP-választáson az előrejelzések szerint az FvD 12 helyre számíthat. Listavezetőjük Derk Jan Eppink, aki az Európai Bizottságában is dolgozott, és tapasztalatairól egy leleplező könyvben számol be. Az FvD képviselői a jobboldali euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjába ülnek majd be.

A párt korábban Hollandia kilépését sürgette az Európai Unióból. Jelenlegi álláspontjuk szerint erről népszavazáson kellene a választóknak döntenie.