Guaidó: Alkotmányba ütközik az orosz katonák jelenléte Venezuelában

 

Az orosz katonák jelenléte Venezuelában alkotmányba ütközik – jelentette ki Juan Guaidó, az ellenzéki törvényhozás házelnöke, ideiglenes elnök kedden, reagálva azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint mintegy száz orosz katona érkezett szombaton Caracasba.

Az ellenzéki nemzetgyűlés előtt felszólalva Guaidó úgy fogalmazott: úgy tűnik, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök kormánya saját hadseregében sem bízik, mivel külföldről hoz katonákat. „Megint megsértik az alkotmányt” – szögezte le. Hírügynökségek nem közölték, hogy Gauidó hivatkozott-e a venezuelai alkotmány bármely cikkelyére is.

Sajtójelentések szerint szombaton az orosz légierő két gépe érkezett a venezuelai fővárosba, Caracasba. Az egyik repülő 35 tonna ismeretlen tartalmú rakománnyal, a másik pedig száz orosz katonával és Vaszilij Tonkoskurov vezérezredessel, az orosz szárazföldi erők vezérkari főnökével a fedélzetén landolt a dél-amerikai országban.

Mások mellett az Amerikai Államok Szervezete (OAS) is elítélte az orosz katonai jelenlétet Venezuelában. Az OAS-főtitkárság katonai beavatkozásnak és a venezuelai szuverenitás megsértésének minősítette az orosz katonai repülőgépek Venezuelába vezénylését.

Erre reagálva, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta: a dél-amerikai ország alkotmányával, törvényeivel és a haditechnikai együttműködésről szóló kétoldalú kormányközi megállapodással összhangban tartózkodnak orosz katonai szakértők Venezuelában.

Egy amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökséggel azt közölte: a katonák valószínűsíthetően a különleges egységek tagjai és kiberbiztonsági szakértők is vannak köztük. A neve elhallgatását kérő tisztviselő hozzátette: Washington vizsgálja az orosz katonák Venezuelába vezénylését.

Múlt péntek este Venezuela területének 88 százaléka borult sötétségbe. Az utóbbi évek során nem ez volt az első eset, de az utóbbi hónapban súlyos, az egész országra kiterjedő áramkimaradások voltak. Március elején napokig áram nélkül volt az ország több térsége, köztük a főváros. A Maduro-kormány szerint szabotázs áldozata lett a venezuelai energiaszolgáltatás, kibertámadást hajtottak végre ellene.