Egymilliárd dollárét épít kerítést a mexikói határra a Pentagon

 

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) egymilliárd dollárt hagyott jóvá kerítésépítésre és a biztonság megerősítésére a mexikói határon – közölte Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter hétfőn.

Az egymilliárd dolláros összegből 92 kilométer hosszú, 5,5 méter magas kerítést építenek a Texas állambeli El Pasóhoz közeli határszakaszon, illetve kiépítik az utakat és a közvilágítást.

A Pentagon honlapján közzétett közlemény szerint ez összhangban van a február 15-én kihirdetett rendkívüli állapottal az Egyesült Államok déli részén. „A cél a kábítószer-csempészet megakadályozása a határon át” – közölte a tárca.

A közleményben kerítésről és nem falról van szó, holott a mexikói határon létesítendő fal volt Donald Trump amerikai elnök egyik kulcsfontosságú kampányígérete a 2016-os választás előtt.

A demokrata ellenzék hevesen ellenzi a falépítést. Hetekig tartó huzavona után a republikánusok és a demokraták a február 15-án megszavazták ugyan a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, de a jogszabály nem tartalmazta a Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra. Csupán 1,375 milliárdos összeget különített el a határbiztonság erősítésére. Fal építését a törvény kizárta, és egyértelművé tette, hogy az összeg kerítés és mellette húzódó gyalogösvény létrehozására fordítható, és csakis a már létező technológiák igénybevételével.

Trump még aznap rendkívüli állapotot hirdetett, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Tervét először a kongresszus alsóháza, majd a szenátus is leszavazta, de az elnök március 15-én megvétózta a kongresszus elutasító döntését. A képviselőház kedden szavaz Trump vétójáról.

Az Egyesült Államok 15 tagállama már korábban bíróságra vitte a tervezett falépítés ügyét.