Izrael mozgósít, a Hamász tévedésre hivatkozik a hétfői rakétatámadás után

 

Az izraeli hadsereg közölte, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezetet okolja a hétfő reggeli rakétatámadásért, és mozgósításba kezdett. A Hamász „technikai hibára” hivatkozott a reggeli rakétatámadás után – jelentette a helyi média.

A hadsereg szóvivője bejelentette, hogy két újabb gyalogos és egy tüzérdandárral erősítették meg az övezet környékén állomásozó csapatokat, amelyeket gyakorlatozásból irányítottak át a térségbe.

Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint ezek a csapatok mindenképp Gázához készültek a hét végére várható tömegtüntetések miatt, de a reggeli rakétatámadás miatt előrehozták az átcsoportosítást.

A hadsereg álláspontja szerint rakétát az övezet déli részéről, Rafiah mellett, egy Hamász birtokolta kilövőállásból a Hamász katonái indították, és ezért ők a felelősek érte.

A reggel bevetett 120 kilométeres hatótávolságú rakétát az izraeli katonai tűzszerészek szerint a Hamász műhelyében, a Gázai övezetben gyártották, az iráni gyártmányú Fadzsr–5 rakéta másolásával.

A rádió szerint a válaszcsapásra készülve tartalékosok behívása is megkezdődött, de egyelőre csak a légierő és a hírszerzés, valamint a vaskupola légvédelmi egységek személyzete körében.

epa07461644 Israeli Police examine a house that suffered a direct hit from a missile reportedly fired by militant groups from the Gaza Strip in Moshav Mishmeret near Netanya, north of Tel Aviv Israel, 25 March 2019. According to media reports, the Israeli Air Force (IAF) attacked military targets in Gaza Strip in retaliation.  EPA/ABIR SULTAN

A Hamász technikai hibára hivatkozott (Fotó: EPA/Abir Sultan)

A Hamász azt közölte, hogy a viharos időjárás miatt felmerült technikai hiba okozta a rakéta kilövését. A tíz nappal ezelőtt Tel-Avivra kilőtt két rakéta után is tévedésre hivatkoztak.

Izrael lezárta a személyforgalmat szolgáló erezi és az áruforgalmat átengedő, Kerem Salomnál lévő átkelőhelyeket a Gázai övezet felé, valamint lecsökkentették a földközi-tengeri halászati övezetet az övezetben élő halászok számára – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet hétfőn.

A Gázai övezetből kilőtt rakéta hétfő hajnalban csapódott be egy lakóházba Izrael középső részén, Tel-Aviv közelében, Mishmeretben. A támadásban hat ember megsebesült, köztük egy csecsemő.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy a rakétatámadás miatt megszakítja egyesült államokbeli útját.

A helyi média híradásai szerint órák kérdése, és Izrael kemény válaszcsapással torolja meg a palesztin rakétatámadást.