Nincs bizonyíték Donald Trump amerikai elnök ellen

 

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai egyeztettek vagy összejátszottak az oroszokkal – közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.

A tárcavezető tájékoztató levelében tudatta a törvényhozókkal azt is: a különbizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást – írta tudósításában az MTI washingtoni tudósítója.

A bizottság a 2016-os elnökválasztási folyamatra utalva egyúttal arra a következtetésre jutott, hogy „a bizonyítékok alapján Donald Trump nem vett részt a választásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben”.

A bizottság szerint Trump nem játszott össze az oroszokkal (Fotó: EPA/Jim Lo Scalzo)

A Trump 2016-os választási kampányának munkatársai és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője, Robert Mueller péntek délután adta át jelentését William Barr igazságügyi miniszternek, aki washingtoni idő szerint vasárnap délután küldött a jelentés tartalmáról tájékoztató levelet a törvényhozóknak. A tárcavezető nem a teljes jelentést küldte meg a törvényhozóknak, hanem csupán tájékoztatást adott annak legfőbb megállapításairól.

Trump: Szégyen, hogy az Egyesült Államoknak át kellett mennie ezen a vizsgálaton

A jelentésre adott első reakciójában Donald Trump a floridai Mar-a-Lagóban újságíróknak leszögezte: nem volt összejátszás Oroszországgal, nem történt meg az igazságszolgáltatás akadályozása, a felmentés totális. Az elnök megjegyezte: szégyen, hogy az országnak keresztül kellett mennie ezen a vizsgálaton.

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke egy közleményében azt hangoztatta, hogy Robert Mueller megállapításait minden igazságszerető amerikainak örömmel kell fogadnia. „Két esztendeig tartó vizsgálat, és a média tagjainak felelőtlen vádaskodásai után a különleges vizsgálóbíró megerősítette, amit Donald Trump mindig is mondott: nem volt összejátszás a Trump-kampány és Oroszország között a 2016-os választások idején” – fogalmazott az alelnök. Hozzátette: „nagyszerű nap ez Amerikának.”

Kiemelte, hogy az amerikaiak most már biztosak lehetnek abban, hogy a Trump-kormányzat arra összpontosít, ami igazán fontos. „Csak remélhetjük, hogy a demokraták, akik oly sok időt töltöttek e lejáratódott vádaskodásokkal, most majd csatlakoznak hozzánk, és ők is segítik a nemzetünket még virágzóbbá és minden egyes amerikai számára még biztonságosabbá tevő programunkat” – hangoztatta Mike Pence.

A kongresszus a teljes jelentést kikéri

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közleményben fejezte ki elismerését az igazságügyi miniszternek az elkötelezettségéért, és hangsúlyozta, hogy várja a jelentés további részleteit. McConnell kifejtette azt is, hogy őt aggodalommal töltik el Oroszország folyamatos kísérletei a beavatkozásra az amerikai demokratikus folyamatokba.

Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közös közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy William Barr tájékoztatója „legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyi választ megad”. A két politikus úgy vélte, hogy Barr nem semleges megfigyelő. Egyúttal bejelentették: a kongresszus kéri a jelentés egészét és a hozzá tartozó dokumentációt is.

A kongresszus a teljes jelentést látni szeretné (Fotó: EPA/Erik S. Lesser)

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke úgy vélte, a jelentésben ellentmondások vannak, és bejelentette, hogy a közeljövőben kongresszusi meghallgatásra beidézik William Barr minisztert.

A demokrata tábornak maradtak fenntartásai

Idézve a Mueller-bizottság jelentését, William Barr a törvényhozóknak küldött összefoglalójában ugyanis az igazságszolgáltatás esetleges akadályozásáról azt írta: „miközben ez a jelentés nem jut arra a következtetésre, hogy az elnök bűncselekményt követett el, nem is mentesíti őt”. Majd hozzátette: ő és Rod Rosenstein miniszterhelyettes arra a következtetésre jutottak, hogy a Mueller-bizottság által összegyűjtött bizonyítékok nem elégségesek annak megállapításához, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

„Ez jó nap a jogrend számára. Nagyszerű nap Trump elnök és munkatársai számára. Nincs összejátszás, és nincs akadályozása az igazságszolgáltatásnak. Ez a jelentés eloszlatta a Trump elnök feje fölötti felhőket. Rossz nap azoknak, akik azt remélték, hogy a Mueller-vizsgálat megbuktatja Trump elnököt” – fogalmazott közleményében Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor.

Míg a republikánus tábor megelégedéssel fogadta, a demokrata politikusok nem vitatták ugyan, de fenntartásaikat hangoztatták a William Barr igazságügyi miniszter által a törvényhozóknak tájékoztatásul küldött levéllel kapcsolatban, amelyben Barr összefoglalta a Mueller-bizottság főbb megállapításait.

Doug Collins, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezető republikánus politikusa Jerry Nadlernek, a bizottság demokrata párti vezetőjének címezve leszögezte: „Nadler úrnak és a demokratáknak lehetőségük van, hogy újragondolják burjánzó vizsgálataikat.” Hozzátette: reméli, rájönnek, hogy „ami politikai abrak a demokratáknak, az talán nem jó az országunknak”.

A The Wall Street Journal című lap elemzése szerint Donald Trump munkatársai számára politikailag „aranyat ér” a Mueller-bizottság jelentése. A lap értesülései szerint a Trump-kampány a következő napokban közvélemény-kutatásokat tervez, hogy felmérje, vajon a Mueller-vizsgálat milyen mértékben lehet hatékony fegyver a 2020-as elnökválasztáson a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok ellen.

Trump ügyvédje vizsgálatot követel a Mueller-vizsgálat megindításának okairól 

Giuliani vasárnap este a Fox televíziónak kifejtette: „teljes és átfogó nyomozásra van szükség – és legalább olyan lelkesedéssel, mint ahogyan a mostanit végezték –, annak feltárására, hogy honnan indult el a vádaskodás, ki indította el és ki fizetett érte”.

A Robert Mueller vezette testület 2017 májusa óta vizsgálta azt, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai egyeztettek-e, összejátszottak-e az oroszokkal az elnökválasztási kampány idején. William Barr igazságügyi miniszter helyi idő szerint vasárnap tájékoztatta levélében a szövetségi törvényhozást arról, hogy a Mueller-bizottság nem talált erre bizonyítékot.

Az elnök ügyvédje Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselőhöz intézve szavait leszögezte, hogy Donald Trump ellen olyan bűncselekmény ügyében folytattak vizsgálatot, amelyet nem követett el. Schiff még vasárnap délelőtt, egy televíziós vitaműsorban is azt állította, hogy bizonyítékok állnak rendelkezésre a Trump-kampány és oroszok összejátszásáról.

„Hol vannak Schiff bizonyítékai? Hol? A fejében?” – kérdezte Giuliani.

Schiff, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, az ABC televíziónak azt mondta: az általa irányított bizottság a teljes Mueller-jelentést látni akarja, mert az, hogy nem emelnek új vádat, „nem jelenti azt, hogy nincs csalhatatlan és terhelő bizonyíték, amelyet meg kellene osztani az amerikai néppel”. Schiff kilátásba helyezte – amit később Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának szintén demokrata párti elnöke meg is erősített –, hogy a kongresszus elé idézik meghallgatásra William Barr igazságügyi minisztert. Schiff azt hangoztatta, a hírszerzési bizottságnak kötelessége megvizsgálni, hogy vajon „az elnök kompromittálódott-e akár büntetőjogilag, akár másként”.

Kreml: A Mueller-jelentés sem bizonyította az orosz beavatkozást 

Nem tartalmazott semmi újat Robert Mueller amerikai különleges ügyész jelentésének nyilvánosságra hozott kivonata, és az sem támasztotta alá a 2016-os amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vádakat – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

„Nehéz megtalálni a sötét szobában a fekete macskát, főleg, hogy ha nincs is ott” – fogalmazott Konfuciusra utalva a szóvivő. „Múlnak a évszázadok, és sajnos a tengerentúlon ezt továbbra sem értik” – tette hozzá.

Megismételte azt a Moszkvában korábban már sokat hangoztatott állítást, amely szerint Oroszország nem avatkozik be más országok belügyeibe, választásaiba, köztük az Egyesült Államokéba sem. Ugyanakkor azt is ellenzi, hogy más országok az orosz ügyekbe avatkozzanak be.

Peszkov arra reagált, hogy Mueller vezette vizsgálóbizottság jelentése William Barr amerikai igazságügyi miniszter összegzése szerint nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánystábja vagy munkatársai egyeztettek vagy összejátszottak az orosz vezetéssel.

Peszkov szerint Moszkva régóta várja, hogy Washington lépéseket tegyen a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében. Utalva a Vlagyimir Putyin orosz elnök által a tavaly nyári helsinki orosz–amerikai csúcson Trumpnak ajándékozott focilabdára, azt hangoztatta, hogy a labda az amerikaiaknál van, és hogy Oroszország sohasem volt kezdeményezője a viszony elrontásának, a kétoldalú szerződések megszüntetésének. Emlékeztetett arra, hogy Putyin többször hangot adott a kapcsolatok javításában való orosz érdekeltségnek.

Az orosz külügyminisztérium sajtóosztálya közleményben fejezte ki reményét, hogy Washington veszi magának a bátorságot hivatalosan elismerni: az „orosz beavatkozással” kapcsolatos gyanúsítgatás nem más, mint „rosszindulatú rágalom”, amelyet az amerikai belpolitikai küzdelemben használtak fel.

Trumpot nem zavarná, ha nyilvánosságra hoznák a Mueller-bizottság teljes jelentését

Az amerikai elnököt nem zavarná, ha nyilvánosságra hoznák a Mueller-bizottság teljes jelentését. Ezt maga Donald Trump közölte hétfőn újságírókkal.

„Nem zavarna, ha nyilvánosságra hoznák a Mueller-bizottság teljes jelentését” – mondta az elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában, ahol Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel együtt fogadta az újságírókat.

William Barr igazságügyi miniszter vasárnap jelentette be: a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai „egyeztettek vagy összejátszottak” oroszokkal. A tárcavezető tájékoztató levelében tudatta a törvényhozókkal azt is: a különbizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

Az elnök hétfőn elégedettségének adott hangot, hogy lezárult a vizsgálat, bár – mint fogalmazott – jobb lett volna, ha gyorsabb. „Nem engedhetjük meg, hogy ez még egyszer, egy másik elnökkel előfordulhasson” – hangsúlyozta.

Amikor az egyik újságíró azt firtatta, hogy vajon Robert Mueller, a különleges vizsgálóbizottság vezetője tisztességesen járt-e el, Trump igennel válaszolt. A vizsgálat megindításáért felelősöket úgy minősítette: „hazaárulással ért fel”, amit tettek. Hozzáfűzte: „bizonyosan vetnek rájuk egy pillantást”. Nem részletezte azonban, hogy kire, vagy kikre gondol, kit, vagy kiket tart felelősnek, mindössze annyit mondott az újságíróknak: „sokan vannak, akik nagyon gonosz dolgokat műveltek, azt is mondhatnám, hogy elárulták országunkat”.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy elnöki kegyelemben részesíti-e a Mueller-vizsgálat során perbe fogott és elítélt személyeket.

Korábban az NBC televízióban Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője leszögezte: az elnök William Barr igazságügyi miniszter döntésére bízza, hogy teljes egészében nyilvánosságra hozza-e a Mueller-jelentést.

A vizsgálatból Trump megerősödve került ki 

Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke a kongresszusban újságíróknak azt hangoztatta, hogy a Mueller-vizsgálatból Donald Trump „megerősödve került ki”.

A dél-karolinai republikánus politikus, aki a hétvégét Donald Trumppal együtt a Mar-a-Lago countryklubban töltötte, bejelentette azt is: az általa vezetett bizottság megvizsgálja majd a történet másik oldalát is, vagyis vizsgálatot kezd arról, mi volt az igazságügyi minisztérium és a felügyelete alá tartozó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerepe a Mueller-vizsgálat megindításában. A vizsgálat kiterjed majd arra is, hogy az FBI miért és hogyan hasznosította a Christopher Steele volt brit hírszerző által összeállított Trump-dossziét.

Ez volt az a dokumentum, amelynek bizonyítottan hamis és ellenőrizetlen állításai alapján az FBI megindította a vizsgálatot Donald Trump ellen. Steele tevékenységét Hillary Clinton, volt demokrata párti elnökjelölt kampánya és a Demokrata Párt finanszírozta, első információit pedig a néhai John McCain republikánus szenátor közreműködésével juttatták el a sajtóhoz.

Lindsey Graham hangsúlyozta: itt az ideje, hogy megvizsgálják a Clinton-kampány tevékenységét és azt, hogyan került sor Donald Trump egyik munkatársa, Carter Page megfigyelésére, amelyre a Steele-dosszié állításai nyomán adott engedélyt az Obama-kormányzat. A szenátor azt is közölte: szeretné, ha William Barr igazságügyi miniszter megjelenne a szenátusi bizottság előtt, hogy megvitassák vele a Mueller-jelentést.