Sokan próbálnak visszatérni Európába az Iszlám Állam harcosai közül

 

Sok nyugat-európai ország nem tudja, mit kezdjen a hazatérő harcosokkal, akik Irakban és Szíriában harcoltak. A dzsihadisták egy részét elfogták a kurd erők, róluk legalább tudni lehet, éppen merre vannak. Rengetegen viszont eltűntek, vagy bujkálnak. A titkosszolgálatoknak nincs annyi emberük, hogy mindenkit megfigyeljenek – hangzott el az M1 Híradójában.

Katonai parádéval ünnepelték szombaton az Iszlám Állam bukását a szíriai Baghúzban. A nyugati támogatással működő kurd-arab hadsereg, a Szíriai Demokratikus Erők parancsnoka bejelentette: a terrorszervezet utolsó bástyáját is felszabadították, így a rettegett kalifátus története véget ért.

Az Iszlám Állam bukásával a terrorszervezet több ezer fanatikus harcosa esett fogságba. Köztük több száz olyan dzsihadista, aki valamelyik európai országot hagyta hátra az iszlamisták ügyének támogatásáért, most pedig igyekszik visszatérni szülőföldjére.

Lapértesülések szerint a terrorszervezet 60 német állampolgárságú szimpatizánsa esett a szíriai kurd erők fogságába. Többségüket már kikérdezték a német titkosszolgálatok, és az így szerzett információk alapján 20 szélsőséges ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Többeket fogva tartanak

Ausztriában is nagy felháborodást váltott ki a 27 éves Azad Göktas ügye. A Szíriában fogságba esett férfiról kiderült, hogy Ausztriában, török bevándorlók gyermekeként született és nőtt fel. Az osztrák hadseregben fegyveres kiképzést is kapott, majd csatlakozott az Iszlám Államhoz. Harctéri sebesülése után visszatért Ausztriába, ahol nem csak orvosi ellátást, de elmaradt munkanélküli segélyét is megkapta. Ezután visszatért Szíriába, anélkül, hogy a hatóságok feltartóztatták volna.

A Kronen Zeitung című lap értesülései szerint további 30, osztrák állampolgárságú dzsihadista esett fogságba Szíriában. Közülük tíznek másik útlevele is van, és többüknek jelenleg is Ausztriában van az állandó lakcíme.

A bécsi belügyminisztérium most a dzsihadisták osztrák állampolgárságának visszavonását sürgeti. Hasonlóan nyilatkozott a főváros szociáldemokrata polgármestere is. A belügyi tárcát vezető Herbert Kickl pedig többször is úgy fogalmazott: nem szabad ezeket az időzített bombákat visszaengedni Ausztriába.

Nem változtak a dzsihadisták

Hasonlóan látja a helyzetet az izraeli hadsereg tartalékos dandártábornoka, aki a budapesti migrációs konferencián nyilatkozott az M1-nek. Yossi Kuperwasser azt mondta: az Iszlám Állam veresége nem jelenti azt, hogy a dzsihadisták nézetei is megváltoztak volna.

A visszatérő dzsihadisták nyomon követése óriási kihívást jelent az európai hatóságok számára. A bécsi Nemzetvédelmi Akadémia terrorizmus-szakértője egy interjúban azt mondta: egyetlen ember folyamatos megfigyeléséhez 15-16 fős csoport munkájára van szükség. Nicolas Stockhammer szerint Ausztriában csak 2017-ben 48 dzsihadistát tartóztattak le. Ezzel Ausztria az ötödik helyen áll Európában, ám az ország népességéhez képest még nagyobba fenyegetés.

A szakember úgy fogalmazott: az idei évben egy vagy két nagyobb terrortámadásra lehet számítani Európában, és az adatok ismeretében már azt sem lehet kizárni, hogy az olyan kisebb országok, mint Ausztria is célponttá válnak.