Nem törvénytelen, csak helytelen?

 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök korrupciós botrányba keveredett. Az ügy hatására jelentősen megcsappant a kormányfő és a Liberális Párt támogatottsága is. A botrányt a Trudeau-kormány volt igazságügy-minisztere, Jody Wilson-Raybould robbantotta ki – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Jody Wilson-Raybould azt állította, a miniszterelnök és közvetlen tanácsadói nyomást gyakoroltak rá, hogy segítsen az SNC Lavalin Group építőipari cég ellen folyó korrupciós ügyet eltussolni. Az ügyben vizsgálat indult, a volt miniszter asszony a kanadai parlament igazságügyi bizottsága előtt tett vallomást.

Állítása szerint 2018 szeptembere és decembere között folyamatosan próbálták befolyásolni a munkáját.

Kilépett a kormányból 

A quebeci székhelyű SNC Lavalint azzal vádolják, hogy Líbiában kormánytisztviselők lefizetésével jutott állami szerződésekhez. Ottani szerződések elnyeréséért 2001 és 2011 között összesen 48 millió kanadai dollár kenőpénzt fizettek.

Wilson-Raybould szerint Trudeau emberei azt akarták elérni, hogy a céget ne fogja perbe, hanem csak pénzbírsággal büntesse. A volt igazságügy-miniszter azt vallotta, hogy a kormányfő azért mozdította el a posztjáról és helyezte a kevésbé fontos veteránügyi tárca élére, mert nem volt hajlandó teljesíteni a kérését.

Jody Wilson-Raybould áthelyezése után kilépett a kormányból.

Megrendült a miniszterelnökbe vetett bizalom

A volt igazságügy-miniszter után Jane Philpott pénzügyminiszter is távozott posztjáról. A politikusnő az interneten közzétett lemondó levelében azt írta, hogy a történtek hatására megrendült a bizalma a miniszterelnökben. A botrány miatt Gerald Butts, Justin Trudeau tanácsadója és Michael Wernick, a kanadai közigazgatás vezetője is lemondott.

Wilson-Raybould szerint a miniszterelnök mellett ők voltak azok, akik megpróbálták befolyásolni döntését. Butts és Wernick nem tagadta, hogy beszélt az SNC Lavalinről a volt miniszterrel, ám mindketten azt állították, hogy nem akartak nyomást gyakorolni rá, csak megvitatták vele az ügyet. Wernick és Butts szerint a végső döntést az igazságügyi tárca vezetőjére bízták.

Gerlad Butts a meghallgatáson azt mondta: „azt hittem, a miniszter ugyanúgy értelmezte a vacsorákat, mint én. Csak azért hoztam szóba mindezt, hogy megértsék, miért lepődtem meg annyira, mikor hónapok múlva azt hallottam, hogy a miniszter ezt nyomásgyakorlásként élte meg.”

Nem törvénytelen, csak helytelen?

Wilson-Raybould szerint a miniszterelnök nem követett el törvénytelenséget, pusztán helytelenül járt el, mikor tavaly szeptemberben arra kérte, hogy oldja meg valahogy az SNC Lavalin-ügyet. Ha a vállalat ellen vesztegetés vádjában elmarasztaló ítélet születik, a cég tíz éven át nem kaphat kormányzati megrendelést, ami az SNC Lavalin meggyengüléséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezethet.

Trudeau, állítása szerint, ezt akarta elkerülni. A kanadai miniszterelnök úgy fogalmazott: az SNC Lavalin kilencezer embert foglalkoztat Kanadában, több ezer munkahelyet teremtenek a kapcsolódó iparágakban. Kanada egyik legnagyobb munkáltatójaként közvetve vagy közvetlenül számtalan család megélhetését biztosítja.

A kormányfő számára különösen kényes kérdés az SNC Lavalin sorsa, mivel a cég 3400 embernek biztosít munkát Quebec tartományban, ahol a Liberális Pártnak meg kell őriznie támogatottságát, ha győzni akar az októberi választásokon. A helyzet pikantériája, hogy éppen a vállalat védelme és ezáltal a szavazók megnyerése érdekében tett lépések vezethettek a liberálisok népszerűségének csökkenéséhez.

A kanadai parlament igazságügyi bizottsága lezárta a vizsgálatot az ügyben, nem talált bizonyítékot arra, hogy Justin Trudeau miniszterelnök vagy a tanácsadói törvénysértést követtek volna el. Az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet azonban aggasztónak találta az ügyet.