Kiemelt téma volt a Brexit az EU-csúcson

 

Április 12-ig minden lehetőség nyitva marad az Egyesült Királyság európai uniós kiválási folyamatát illetően, akár a kilépési szándék egyoldalú visszavonása is – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a pénteki brüsszeli EU-csúcs után.

„Április 12-ig bármi lehetséges: a rendezett kiválás, a hosszú halasztás, amennyiben az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy újragondolja a stratégiáját, vagy akár a Lisszaboni Szerződés 50. cikkének visszavonása is, amely a brit kormány hatásköre” – mondta Tusk.

„A Brexit sorsa brit barátaink kezében van. Mi felkészültünk a legrosszabbra, de a legjobbakat reméljük. Mint tudják, a remény hal meg utoljára” – tette hozzá a találkozót lezáró sajtótájékoztatón.

Kétlépcsős folyamat

Megoszlanak a vélemények az Európai Unió tagállamai között, hogy végleges-e az Egyesült Királyság kilépésének április 12-i dátuma, amennyiben a britek ismét elutasítják a kiválási szerződést, valamint azt is, hogy az ország részt vegyen az európai parlamenti (EP-) választáson.

Helen McEntee ír Európa-ügyi miniszter a pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozón kijelentette, hogy az előző napon elfogadott kétlépcsős megközelítés értelmében az Egyesült Királyságnak nem feltétlenül kellene kilépnie április 12-én akkor sem, ha ismét leszavazzák jövő héten a kiválás feltételeit rögzítő megállapodást, illetve elutasítják a részvételt a május végi EP-választáson.

„Ha nem jelzik, hogy részt vesznek a választásokon, akkor nem lehetséges további hosszabbítás. De ez ettől még nem jelenti azt, hogy április 12. a végső dátum” – mondta a tárcavezető.

Macron: Az EU nem maradhat a Brexit túsza 

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Tiszteletben kell tartani a brit nép akaratát, amellyel Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése mellett foglalt állást, de tiszteletben kell tartani az Európai Unió egységét is, az unió nem maradhat a Brexit túsza – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóját követően pénteken.

Macron sajtótájékoztatóján aláhúzta, „nem tehetjük, hogy addig szavaztatjuk meg az embereket, ameddig nem nekünk megfelelő eredmény születik”.

Aláhúzta, a Brexit mindenekelőtt egy politikai lecke. Le kell vonni a Brexit tanulságait:  holtponthoz vezet, úgy szavazásra bocsátani az uniós tagság megszűnésének kérdését, hogy nincs kész terv annak bármilyen kimenetelére. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie – tette hozzá

Újabb népszavazás jöhet?

Nagy-Britannia Európai Unióból tervezett kiválásával kapcsolatban a legjobb forgatókönyv az lenne, ha London újabb népszavazást tartana, és azt követően az EU tagja maradna – jelentette ki Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozójára érkezve.

A csúcs második, befejező napján újságíróknak nyilatkozva Bettel reményét fejezte ki, hogy a jövő héten a brit parlamentben „előremutató eredményt érnek el”, noha a megállapodás elfogadásának vagy elutasításának esélye 50-50 százalék. Közölte, hogy Theresa May brit miniszterelnök már hazautazott, hogy előkészítse az újabb alsóházi szavazást.

„Ha sikerül jóváhagyást kapnunk a következő napokban, akkor megtérül a befektetett munka, ha nem, tévedtünk” – fogalmazott Bettel.

Keményen bírálta a kormányfőt koalíciós partnere

A legnagyobb észak-írországi protestáns párt szerint a Brexit halasztásáról döntő EU-csúcsértekezleten Theresa May miniszterelnök „megalázó módon” vonta vissza azt a gyakran ismételgetett álláspontját, hogy az Egyesült Királyság március 29-én kilép az Európai Unióból, a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodással kapcsolatban pedig „semmi nem változott”.

Nigel Dodds, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) helyettes vezetője rendkívül éles hangú pénteki nyilatkozatában „kiábrándító és megbocsáthatatlan kudarcnak” nevezte, hogy Theresa May az uniós csúcsértekezleten nem terjesztett elő olyan javaslatokat, amelyek javíthatták volna egy elfogadható kilépési megállapodás kidolgozásának esélyeit.

Az északír párt második emberének állásfoglalása azért rendkívüli jelentőségű, mert jórészt a DUP tízfős alsóházi frakciójának támogatásától függ, hogy a kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt el tudja-e fogadtatni a parlamentben az EU-val novemberben elért, az alsóházban azonban eddig kétszer is nagy többséggel elvetett Brexit-megállapodást.