Egy bajor polgármester szerint a migránsok többsége nem akar integrálódni

 

A Németországba érkező migránsok többsége nem akar intergrálódni, ez jelenti a legnagyobb veszélyt az országra – erről beszélt az M1 Híradójának Uwe Brandl, a bajorországi Abensberg polgármestere. A CSU-tag politikus úgy fogalmazott: minél tovább várunk az értékrendünk megismertetésével és elfogadtatásával, annál nagyobb az esély arra, hogy a bevándorlók saját csoportokba rendeződnek, és egy új világot hoznak létre.

Kedden Berlinben arról beszélt Angela Merkel német kancellár, hogy a 2015-ös migránshullám tanulságaként a menekülteknek a hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni.

Angela Merkel négy évvel ezelőtt még a nyitott határok politikáját követte, akkor több mint egymillió migránst engedett be ellenőrizetlenül Németországba. Elhíresült mondata, a „Wir Schaffen Das” vagyis „megbirkózunk vele” meghívót jelenett a bevándorlók számára. Százezrek dobálták el papírjaikat és indultak el Európa felé.

Ma Németországban az emberek jó része már jóval kritikusabb. Úgy gondolják, országuk túlvállalta magát a migránsok befogadásával, és egyelőre nem kellene újabb érkezőket beengedni – ez derül ki egy friss közvéleménykutatásból.

Az egyik legnagyobb német alapítvány felmérése szerint jelenleg a németek többsége azt mondja, hogy a gazdasági okokból menekülők már ne érkezzenek Németországba. A válaszadók több mint fele fél a bűnözéstől és a terrorcselekmények elterjedésétől, a radikális iszlám negatív hatásaitól és a rasszista erőszak növekedésétől.

„Polgáraink nem nézik jó szemmel, hogy azok az emberek, akik idejönnek és az állam pénzén élnek, egész nap semmit se csinálnak, nem tanulják meg a nyelvet, nem vesznek részt a társadalmi életben” – fogalmazott Uwe Brandl, Abensberg polgármestere az M1 Híradójának.

Brandl a CSU tagja és a németországi városok és települések országos szövetségének elnöke is. Úgy véli, nagy probléma, hogy a Németországba érkező migránsok többsége nem is akar integrálódni.

„Minél tovább várunk az integrációval, a nyelvoktatással, minél tovább várunk az értékrendünk megismertetésével és elfogadtatásával, annál nagyobb az esély arra, hogy ezek az emberek saját csoportokba rendeződnek, és az új világot már nem is kell megismerniük” – fogalmazott Uwe Brandl.

A polgármester arról is beszélt: a migránsok számára világossá kell tenni, hogy itt más kulturális szabályok vannak.

„El kell fogadtatnunk azokkal, akik hozzánk jönnek, hogy vagy részei lesznek ennek a társadalomnak, vagy el kell hagyniuk az országot. Mert ha ők itt maradnak, fennáll a veszélye annak, hogy egy napon a szabad és demokratikus rend nem létezik többé, helyébe lép egy másik, ahol például a nők jogai nem érvényesülnek úgy mint nálunk, ahol az egyenjogúság talán papíron létezik, de a gyakorlatban nem. Én egy ilyen világot nem szeretnék” – hangsúlyozta.

A politikus arról is beszélt: sok Európai Unióba érkező bevándorló várta azt, hogy jólét fogadja, az államok gondoskodnak rólunk és nem kell dolgozniuk. Sokan emiatt csalódottak, innen pedig a radikalizálódás a következő lépés.