A Brexit-határidő kitolása lehetőséget nyújthat a rendezett kilépésre

 

Az Európai Tanács kétnapos ülésére érkező uniós tagországi vezetők Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) március 29-én esedékes határidejének meghosszabbításának lehetősége mellett foglaltak állást Brüsszelben csütörtökön. Theresa May brit miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t.

Theresa May brit miniszterelnök „őszintén reméli”, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t; erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő rövid idővel való meghosszabbítása – erről May maga beszélt újságíróknak Brüsszelben csütörtökön, az Európai Tanács ülését megelőzően.

epa07167702 British Prime Minister Theresa May, delivers a statement during a news conference inside number 10 Downing Street in London, Britain, 15 November 2018. Reports state that  Brexit Secretary Dominic Raab resigned, May is fighting for her political life as a growing revolt from within her own party threatens to derail her Brexit plans and force Britain out of the European Union with no deal.  EPA/DAVID LEVENSON / POOL

Theresa May brit kormányfő (Fotó: MTI/EPA/DAVID LEVENSON/POOL)

Rövid nyilatkozatában a miniszterelnök aláhúzta: a határidő június végéig való meghosszabbításához szükséges az unióban maradó 27 tagország jóváhagyása, de ezáltal elkerülhető lenne a megállapodás nélküli brit kiválás. Fontos elfogadni, hogy Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) a brit emberek döntése. Immáron három éve a szavazásnak, eljött az ideje, hogy a brit parlament ezt szentesítse – húzta alá.

A brit miniszterelnök hozzátette, az Egyesült Királyság uniós kiválása esetén továbbra is kiveszi részét az Európát fenyegető kihívások megoldásában a béke, a biztonság és a jólét megőrzése érdekében.

Tajani a Brexit meghosszabbítása határidejének április 11-ét javasolta

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a Brexit határideje meghosszabbításának időtartama a lehető legrövidebb lesz, és nem lépi túl április 11-ét. Tajani szerint ellenkező esetben az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végi európai választásokon.

Tajani az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójának megkezdését követően kijelentette ugyanakkor. a kérdés valójában nem a Brexit határidejének meghosszabbítása, hanem az, hogy a hosszabb, vagy rövidebb kiterjesztést London hasznosan tudja-e felhasználni. „Türelemmel voltunk, London kérésére további biztosítékokat adtunk és jogi értelmezéseket készítettünk, de úgy tűnik, mindez nem elég” – fogalmazott.

Most már az Egyesült Királyság feladata, hogy kiutat találjon a kialakult patthelyzetből. Az Európai Parlament továbbra is úgy véli, hogy a kialkudott és elfogadott megállapodás az egyetlen megoldás, amely garantálja a rendezett Brexitet, és a lehető legjobban csökkenti az emberek és a vállalkozások esetleges kárát. Úgy az emberek, mint a vállalkozások körében nagy a bizonytalanság, amit a lehető legrövidebb időre kell korlátozni – hangsúlyozta.

Noha jogilag az Európai Parlamentnek nem kell hozzájárulnia a kilépési határidő meghosszabbításhoz, azonban hangja hallható lesz- húzta alá. „Itt az ideje, hogy az Egyesült Királyság végre kimondja, mit akar és ne csak azt, hogy mit nem” – mondta. A határidő meghosszabbításának célja nem lehet csupán időhúzás, ugyanis megállapodás újratárgyalására nem nyújt lehetőséget, amint azt egyesek képzelhetik – tette hozzá Tajani.

Corbyn továbbra is megpróbálná újratárgyalni a kiválási megállapodást

Újra kell tárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő kiválási szerződést, amelyet már kétszer is elutasított a londoni parlament alsóháza – jelentette ki Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspárt elnöke csütörtökön Brüsszelben.

„Eltökéltek vagyunk, hogy megegyezzünk, és ezzel megakadályozzuk az Egyesült Királyság rendezetlen kilépését, illetve konstruktív jövőbeli kapcsolatot alakítsunk ki az Európai Unióval” – mondta Corbyn, miután megbeszélést folytatott Michel Barnier-vel, az EU Brexit-ügyi főtárgyalójával.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője. MTI/ EPA/ANDY RAIN

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője (Fotó: MTI/ EPA/ANDY RAIN)

„Mai találkozóink pozitívak voltak, azt tettük, amit a kormánynak kellene, azaz konstruktív alternatívát kerestünk ahelyett, hogy ismét megszavaztassuk a kétszer már elutasított megállapodást” – hangsúlyozta.

Szakértők azonban rámutattak, hogy a bennmaradó tagállamok és az uniós intézmények már számtalanszor kizárták a kiválási szerződés újranyitásának lehetőségét.

Kurz: Abszurd lenne az Egyesült Királyság részvétele az EP-választáson

Abszurd lenne az Egyesült Királyság részvétele a májusi európai parlamenti választáson – vélekedett Sebastian Kurz osztrák kancellár a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs előtt. Rövid sajtótájékoztatóján Kurz elmondta, hogy támogatja a brit európai uniós kiválás (Brexit) elhalasztását, amennyiben „sikerül választ adni bizonyos fontos kérdésekre”.

(Fotó: EPA / Florian Wieser)

Sebastian Kurz osztrák kancellár (Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser)

„Fontos, hogy az Egyesült Királyság ne vegyen részt a választáson. Érthetetlen lenne egy olyan országnak a részvétele, amely el akarja hagyni az Európai Uniót”– tette hozzá. A kilépés jövő heti határidejének meghosszabbításával kapcsolatban ugyanakkor leszögezte, az még mindig jobb, mint az úgynevezett kemény Brexit.

Macron: Nyitott vagyok a Brexit határidejének meghosszabbítására

Nyitott vagyok Nagy-Britannia uniós tagságának március 29-én esedékes határidejének technikai meghosszabbítására, ugyanakkor nem lehet a határidőt a végtelenségig hosszabbítani – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő Brüsszelben, az Európai Tanács ülését megelőzően csütörtökön.

Emmanuel Macron.  EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: MTI/EPA/LUDOVIC MARIN/POOL MAXPPP OUT)

Macron újságíróknak nyilatkozva aláhúzta, egyértelművé kell tenni London számára, hogy a Brexit a brit nép döntésének eredménye. Azt is, hogy a megállapodás kétéves, alapos munka eredménye, amely a lehető legjobb egyezség úgy Nagy-Britannia, mind az unió számára. Azt újratárgyalni nem lehet. Elutasítása esetén megállapodás nélkül lép ki az unióból Nagy-Britannia, az unió erre is fel van készülve – tette hozzá.

Merkel: A brit parlamentnek komolyan kell vennie a megállapodás nélküli Brexit veszélyeit 

A brit parlament alsóházának komolyan kell vennie a brit uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének veszélyeit és el kell fogadnia a brit kormány és az Európai Unió megállapodását a Brexit feltételeiről – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az Európai Tanács ülését megelőzően csütörtökön.

(Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Angela Merkel német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Merkel újságíróknak nyilatkozva aláhúzta, az unióban maradó tagországok vezetőinek az unió jövőjére kell gondolniuk, ezért  az utolsó pillanatig azon fognak dolgozni, hogy egy rendezett kiválást érjenek el. Fel kell készülni azonban arra is, hogy a megállapodást továbbra sem fogadja el a brit parlament alsóháza, a határidő ugyanis nagyon rövid – tette hozzá.

Rutte: Nyugodtnak kell maradnunk a következő napokban 

Az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének elhalasztására van szükség, amennyiben a brit parlament jövő héten megszavazza a kiválási megállapodást, addig nyugodtnak pedig kell maradni – jelentette ki a holland kormányfő a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs előtt.

Mark Rutte, a VVD elnöke érkezik a koalíciós tárgyalásokra. MTI/EPA Fotó

Mark Rutte holland kormányfő (Fotó: MTI/EPA)

Mark Rutte arról számolt be, hogy arra számít, hogy a bennmaradó tagállamok vezetői igennel fognak szavazni a hosszabbításra. Hozzátette, ha az alsóház harmadjára is elutasítja a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződést, akkor a huszonheteknek újra kell értékelniük a helyzetet, de remélhetőleg a fokozódó nyomás segíteni fogja a döntéshozatalt Londonban.

Theresa May brit miniszterelnök „szinte embertelen feladattal” néz szembe, a rendezetlen távozás pedig katasztrofális lenne a szigetország számára – fogalmazott.

Leo Varadkar: Rugalmasságot kell mutatni az Egyesült Királysággal szemben

Leo Varadkar ír kormányfő szerint rugalmasságot kell mutatni az Egyesült Királysággal szemben a brit belpolitikai káosz miatt, és megfelelő indoklás esetén lehetővé kell tenni az európai uniós kiválás határidejének rövid kiterjesztését. Azt hangsúlyozta, hogy a bennmaradó tagállamok egyike sem szeretné, ha a szigetország megállapodás nélkül, rendezetlen módon kényszerülne kilépni az EU-ból, ezért nyitottak a hosszabbításra.

Ehhez azonban az kell, hogy London indokolni tudja a kérelmét, mivel el kellene kerülni egy olyan helyzetet, amelyben párhavonta újra és újra el kell halasztani a döntéseket és a határidőket – mondta. „A Brexit néhány rendkívül nehéz döntést követel az Egyesült Királyság részéről” – fogalmazott.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Samuel Beckett abszurd drámájára utalva úgy fogalmazott, „néha olyan érzés, mint ha Godot-ra várnánk az Egyesült Királyság európai uniós kiválási folyamatának ügyében, aki azonban ez esetben remélhetőleg végül meg fog érkezni”.

Véleménye szerint kizárólag akkor hosszabbíthatják meg a szigetország kilépésének határidejét a május 26-ai európai parlamenti választáson túlra, amennyiben azon részt vesznek a britek is, de London ettől egyelőre elzárkózik. Jelenleg úgy tűnik, minden lehetőséget kizártak, márpedig így nehéz előrelépni a folyamatban – mondta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozata szerint újabb európai uniós csúcstalálkozó lehet a jövő héten, amennyiben a brit parlament ismét elutasítja az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződést. „Egy harmadik sikertelen brit alsóházi szavazás azt jelenti, hogy újra vissza kell jönnünk, és egy második EU-csúcsot is kell tartanunk” – fogalmazott.