Nem zárták ki a Fideszt az Európai Néppártból

 

Az Origo információi szerint nem zárják ki a Fideszt és nem is függesztik fel a néppárti tagságát. A Fidesz úgy döntött, hogy egy ideig önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában.

A portál cikke szerint a Fidesz ezalatt tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett „Bölcsek Tanácsával”. Ez a testület foglalkozna a felfüggesztés ügyével.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Parlament brüsszeli székházába, az Európai Néppárt tanácskozására 2019. március 20-án. Mögötte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az európai néppárti (EPP) politikai közgyűlése szerdai brüsszeli ülésén tárgyal a Fidesz kizárására irányuló indítványokról. Az elnökség a pártcsalád alapokmányának 9. pontja értelmében javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére.