Belpolitikai stabilitást hozott Salviniék megerősödése Olaszországban

 

A tavalyi adatokhoz képest kilencvennégy százalékkal kevesebb migráns érkezett Olaszországba, és a római belügyminisztérium adatai szerint négyszer annyi bevándorlót utasítottak ki az országból, mint korábban. Idén eddig háromszázharmincöt migráns kötött ki az olasz partokon, ami kifejezetten alacsonynak számít.

A változások már 2017-ben, a jelenlegi – határozottan bevándorlásellenes – kormány hivatalba lépése előtt megkezdődtek. Az olaszok továbbra sem tétlenkednek: az illegális bevándorlók Olaszországba szállításának visszaszorítását célozza a nem kormányzati szervezetek tengeri mentési műveleteire vonatkozó újabb szabályozás, melynek bevezetését hétfőn jelentette be az olasz belügyminisztérium – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Felülírhatja a belpolitikai stabilitást a májusi választás?

Az olasz belpolitikai helyzet elemzésekor meg kell említeni, hogy a végrehajtó hatalom, azaz az egyes kabinetek stabilitása megkérdőjelezhető, és előfordul, hogy rövid időn belül több válság is sújtja az adott kormányzatokat, aminek egyenes következménye, hogy a hatalmon lévő erők népszerűsége folyamatosan változik, ez a bizonytalanság pedig az olasz belpolitikai helyzet alakulására is kihat – magyarázta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a műsorban.

Az ország nagyobbik részében nőtt Salvini és az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága (Fotó: EPA/Tony Vece)

Matteo Salvini színrelépésével és az Öt Csillag Mozgalom megerősödésével ez a politikai instabilitás mintha kezdene megszűnni – vélekedett. Kifejtette: nem arról van szó, hogy gyökeresen változnak a belpolitikai hagyományok, de egyértelműen a stabilitás felé indultak el.

Tóth Erik attól tart, hogy a májusi választások eredményei ezt a stabilitást némileg felülírhatják. Ugyan általánosságban nőtt Salviniék támogatottsága, de néhány helyhatósági választáson rosszabbul szerepeltek – mondta.

Az elemző arra számít, hogy az Öt Csillag Mozgalom politikai identitása nem fog változni a közeljövőben, amit a Róma–Budapest–Varsó tengely és a magyar-olasz politikai kapcsolatok erősödése miatt előnyösnek tart.

Salvini szerint az a helyes, ha senki sem lép be az országba

A kormány és az Északi Liga politikája között éles különbség fedezhető fel – jelentette ki Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet kutatója.

A Berlin-Párizs tengely bűnbakként kezeli Olaszországot Tóth Erik szerint (Fotó: EPA/Paolo Salmoirago)

A kormány 30 pontos programjában volt szó áttelepítési mechanizmusról, ebben a kormánypártok konszenzusra jutottak. A helyzet kezelhetetlen, menedékkérők ellátási rendszere átláthatatlan volt. Megjelent a maffia és a korrupció is – mondta.

Felhívta a figyelmet: Salvini a közösségi médiában megjelent nyilatkozataiban rendszeresen hangsúlyozza, hogy szerinte az a helyes politika, ha senki sem lép be az országba, és Ausztráliát, valamint Magyarországot gyakran említi pozitív példaként.

Az EU Olaszországon statuál példát a kifizetések visszaszorításával

Nagyjából egy hónappal ezelőtt az Európai Unió vezetői komoly kritikákkal illették az olasz költségvetést, amiért túlságosan ambíciózus növekedési célokat és nem elég merész gazdasági-politikai hiánycélokat fogalmaztak meg benne. Ennek a politikai csörtének az illegális bevándorlás olasz részről történő elutasítása adta meg az alapját – mutatott rá Tóth Erik.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet az olasz politikában tapasztalható kettősségre – kvótapártiak is, ami nem mond ellent az illegális migráció minden formában történő elutasításának. A kvótamechanizmus bevezetése előnyös lenne Olaszországnak, hiszen 2016 óta mind a tengeri, mind a szárazföldi útvonalakon rendkívül nagy migrációs nyomás helyeződött az országra – fogalmazott Tóth Erik.

Az Európai Bizottság nem tud eltekinteni attól, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) olasz vezetője van. Az EKB többször is mentőövet próbált nyújtani Rómának a magas költségvetési hiány ellensúlyozására.

A probléma, hogy az EKB-t leginkább a Berlin-Párizs tengely finanszírozza, Németország és Franciaország viszont gyakorlatilag bűnbakként tekint Olaszországra, amiért nem állt be abba a sorba, amely pozitív társadalmi folyamatként értékeli az illegális migrációt, és nem támogatja az unió elmozdulását a nemzetek felett működő Európa irányába – mondta.

Az elemző úgy véli: az Európai Unió Olaszországon keresztül próbálja meg bebizonyítani, hogy az uniós források kifizetésének hátráltatásával akár nemzetállamokat is befolyásolhat.