A németek többsége szerint országuk túlvállalta magát a migránsok befogadásával

 

A németek többsége szerint országuk túlvállalta magát a migránsok befogadásával, és egyelőre nem kellene újabb érkezőket befogadnia – egyebek mellett ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Angela Merkel kancellárasszony eközben egy rendezvényen arról beszélt: nem az emberek befogadása volt a hiba, hanem az, hogy nem vették észre a menekülők kiszolgáltatottságát, ami miatt embercsempészekre bízták magukat, és sokan meg is haltak – hangzott el az M1 Híradójában.

A realitásokkal szembesítette a társadalmat az egyik legnagyobb német alapítvány kedden megjelent felmérése. Arról kérdezték a németeket, mit gondolnak majdnem négy év eltelte után a migránsokról és a menekültek integrációjáról.

2015 nyarán voltak, akik lelkesen fogadták a pályaudvarokon a bevándorlókat, Angela Merkel kancellár elhíresült mondata, a „Wir Schaffen Das” vagyis „megbirkózunk vele” pedig milliók számára jelentett németországi meghívót.

A felmérés szerint azonban már csak a németek kicsivel több mint fele gondolja úgy, hogy a bevándorlás egy esély Németországnak és a német gazdaságnak a fejlődésre. Jóval kritikusabbak a németek abban a kérdésben is, hogy kiket fogadjanak be. Többségük azt mondja, hogy gazdasági okokból, szegénység elől menekülők már ne érkezzenek Németországba, csak olyanok, akik üldöztetés és háborúk elől keresnek menedéket.

Abban viszont szinte mindenki egyetértett, hogy a háború elől menekülőknek vissza kell térniük hazájukba, ha rendeződik otthon a politikai helyzet. Ezenfelül abban is egyértelmű véleményt fogalmaztak meg, hogy Németország megtelt, több migráns befogadására már nem képesek.

A felmérésben arról is kérdezték a németeket mi aggasztja őket leginkább a migránsválsággal kapcsolatban. Nagyon kevés ember félti a munkahelyét az újonnan érkezettektől, és akár még többet is költenének a beilleszkedésükre, viszont a válaszadók több mint fele fél a bűnözés, a terrorcselekmények elterjedésétől, a radikális iszlám negatív hatásaitól és a rasszista erőszak növekedésétől.

Angela Merkel eközben egy berlini konferencián azt mondta: szerinte nem azt csinálták rosszul, hogy egy humanitárius szükséghelyzetben befogadták az embereket, hanem azt, hogy nem figyeltek fel a kilátástalan helyzetükre, amiben embercsempészekre bízták magukat, és ezért útközben sokan meg is haltak.