Korábbi véleményét is feladná a jogállamiságért Manfred Weber?

 

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje legújabb javaslatával Magyarországot támadja – vélik szakértők. Weber a jogállamiság tagállami érvényesülésének vizsgálatát egy független testületre bízná, amely piros és sárga lapokat osztana ki a tagállamok között bírálat gyanánt. A gond csak az, hogy létezik már ilyen testület, a piros és sárga lapok használatét pedig már korábban is javasolták.

Március 20-án, szerdán szavaz az Európai Néppárt (EPP) arról, hogy kizárják-e a Fideszt a tagjaik sorából, vagy sem. Ismert, a múlt héten a Budapestre látogató Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje három feltételt szabott Orbán Viktor miniszterelnöknek: bocsánatkérést, a Soros-Juncker plakátkampány leállítását és a CEU kiváltságainak visszaállítását.

Bár a magyar kormányfő – ahogy levelében is fogalmazott – a támadó nyelvezetéért elnézést kért, ugyanakkor kijelentette, hogy politikai álláspontján nem változtat, a migráció kérdésében és a keresztény kultúra védelmének ügyében nincs alku – hangzott el a közrádió Ütköző című műsorában.

Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, akit megválasztottak az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára az Európai Néppárt kongresszusán (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az Európai Néppárt csúcsjelöltje (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Emlékeztettek: szombaton, Bukarestben az EPP helyi és regionális vezetői értekezletén Weber a szerdai szavazással kapcsolatban azt mondta: egyelőre semmi sem dőlt el, tárgyalásokat folytatnak minden tagpárttal. Célja az, hogy Joseph Daul elnökkel együtt olyan álláspontot készítsenek elő, amellyel mindenki egyetért. Egyelőre nem tudni tehát, hogy a több mint hetven tagpárttal rendelkező pártcsaládból hányan szeretnék kívül tudni a Fideszt, ám a kérdés ma már úgyis feltehető, hogy vajon a Fidesz benn akar-e maradni az EPP-ben?

Kell videóbíró is

Manfred Weber egyik új ötlete, hogy független testületre bízná a jogállamiság tagállami érvényesülésének vizsgálatát, amely testület sárga és piros lapokat osztana a jogállamok között – hangzott el a műsorban. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a metaforánál maradva úgy fogalmazott, ha sárga és piros lapokat oszthat egy testület, akkor kérjük a videóbíró felállítását is.

Mint mondta, egy olyan ötletről van szó, amelynél nem azt kell nézni, hogy megvalósul-e, hanem azt, hogy milyen üzenetet hordoz. Jelenleg ez az ötlet – az alkotmányjogász szerint – azt az üzenetet hordozza, hogy Manfred Weber a jogállamiság barátja és őre, a liberálisokat és a baloldaliakat is túllicitálva beáldozná korábbi véleményét is.

Weber ugyanis a bürokrácia leépítését tartja elsődleges céljának, de most szerinte olyan mértékben sérülnek az alapvető jogok és értékek bizonyos országokban, amely miatt szükséges egy ilyen testületet felállítani – magyarázta Ifj. Lomnici Zoltán.

Budapest, 2019. március 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Bukott ötlet?

Az alkotmányjogász emlékeztetett: létezik már egy ilyen testület, a neve Velencei Bizottság. Ez aktívan tevékenykedik, így semmi szükség egy újabb létrehozására. Emellett pedig a sárga és piros lapok használata szintén foglalt ötlet. Sárga lapot bizonyos jogalkotási aktusokkal szemben ma is fel lehet mutatni az üléseken az Európai Unió működéséről szóló szerződés értelmében – magyarázta az alkotmányjogász.

Hozzátette: a piros lap használatának bevezetését többek között a magyar miniszterelnök is javasolta korábban. Annak lényege, hogyha egyes tagállamok úgy vélik, hogy Brüsszel olyan szabályt hoz, amellyel túlterjeszkedik hatáskörén, akkor a tagállamok blokkolhatják az intézkedést a piros lap felmutatásával.

Újra Magyarországot támadják

A javaslat kapcsán felmerült, hogy újra egy Magyarország elleni támadásról lehet szó. Pócza István, az Alapjogokért Központ elemzője hozzátette, hazánk mellett Lengyelország is célpont lehet. Véleménye szerint Weber a megválasztására törekszik, ezért olyan üzeneteket fogalmazott meg, ami a liberálisoknak és a baloldalnak kedves és szimpatikus.

Tette és teszi mindezt annak érdekében, hogy amikor majd szavazni fognak az Európai Bizottság elnökéről, akkor szüksége lesz a támogatókra, hiszen az EPP önmagában nem fogja tudni megszavazni – magyarázta Pócza.

Ez azt is jelenti, hogy Weber támogatóit egyértelműen a baloldaltól és a liberálisoktól várja.

Szimbolikus látogatás, szimbolikus ügyek

Pócza István szerint Weber budapesti látogatása is csupán egy szimbolikus eseménynek tekinthető. A csúcsjelöltet megvezették a CEU és az antiszemitizmus témájában is. Weber közösségi oldalán csupán egy poszt szerepelt a magyar fővárosban tett látogatásáról, a bejegyzéshez pedig azt írta, az antiszemitizmus veszélye fenyeget, annak visszaszorításán kell dolgozni.

A kettő együtt, hogy ezt éppen Budapesten mondta, picit olyan, mintha ez itt probléma lenne. Bár mindenhol fontos erről beszélni, Weber megtehette volna azt is, hogy az egészet más kontextusba helyezi, olyanba mely szerint Magyarország jó példa az antiszemitizmus elleni küzdelemben.