Több mint hatvanezren hagyták el az Iszlám Állam utolsó zárványát

 

Az amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet tájékoztatása szerint mióta január 9-én az SDF offenzívát indított a terrorszervezet utolsó szíriai állása ellen, 29 ezer 600 ember adta meg magát, köztük 5 ezer fegyveres. A többiek a dzsihadisták családtagjai. További 34 ezer civilt pedig az utóbbi pár hétben menekítettek ki a városból.

A térség korábbi lakói azt mondták, hogy a Baghúzból kijövő civilek nagy része iraki szunnita, akik a hazájukban aktív Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) síita milícia elől menekültek az iraki határ melletti, szunniták lakta Deir-ez-Zór tartományba.

A város elleni offenzíva már több hete zajlik, de az Iszlám Állam fegyvereseinek egy maroknyi része továbbra is tartja magát. Vasárnapra virradóra újabb száz fegyveres adta meg magát.

Az SDF-et támogató, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásai vasárnap is folytatódtak, hatalmas, gomolygó füst szállt fel a bombák után.

Az SDF közlése szerint a Baghúz ellen az év elején indított offenzívában 1306 dzsihadistát öltek meg. Az ernyőszervezet (SDF) 82 harcost vesztett és 61 tagja szenvedett sebesülést.

Az SDF hozzátette: további 520 szélsőséges iszlamistát fogtak el különleges műveletek során Baghúz környékén.

Baghúz korábbi lakosai azt mondták, hogy civilek százai haltak meg a nemzetközi koalíció bombázásaiban.

A városból kimenekített emberek egy részét a kurd ellenőrzésű északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborba szállították. Az ENSZ szerint a 20 ezer ember elszállásolására tervezett táborban jelenleg mintegy 67 ezren tartózkodnak.

A címlapfotó illusztráció.