Szlovénia kiutasított három boszniai állampolgárt iszlamista kapcsolataik miatt

 

Szlovénia kiutasított három boszniai állampolgárt iszlamista kapcsolataik miatt, a hatóságok szerint veszélyt jelentenek az állam biztonságára, a közbiztonságra és a közrendre – közölte a helyi sajtó pénteken.

A Szlovéniában állandó lakhellyel rendelkező boszniai állampolgárok a rendőrség és a szlovén titkosszolgálat (SOVA) közleménye szerint aktívan támogatják a vallási szélsőségeket és a terrorizmust, valamit erőszak alkalmazását politikai, vallási és ideológiai célok elérése érdekében.

Úgy tudni, hogy kapcsolatban álltak Bilal Bosnic bosnyák radikális iszlamista vezetővel, aki Olaszországban és a skandináv országokban is verbuvált harcosokat a szélsőségesek soraiba, illetve gyűjtött pénzt ügyük támogatására. Bosnicot 2015-ben egy szarajevói bíróság hét év börtönnel sújtotta.

Sajtóértesülések szerint mindhárman fellebbeztek az intézkedés ellen.

A hatóságok nem határoztak meg határidőt az ország elhagyására számukra, mert azzal számolnak, hogy nem távoznak önkéntesen, hanem a rendőrségnek kell deportálni őket – írták. A törvényi rendelkezés szerint öt évig nem térhetnek vissza Szlovéniába.