Szijjártó: Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei példát mutattak hazaszeretetből

 

Tetteikből erőt is kell meríteni, mivel „biztonságunkat, keresztény kultúránkat, nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti” – hangsúlyozta a határon túli magyarságnak küldött videoüzenetében a külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott pénteki tájékoztatása szerint a miniszter videoüzenetet küldött a határon túli magyarságnak, a felvételt  minden nagykövetségen és főkonzulátuson levetítik az ünnepi megemlékezéseken.

A forradalom és szabadságharc hősei tudták, miként kell cselekedniük 

A külügyminiszter üzenetében arról beszélt, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve látható, ők tudták, miként kell dönteniük és cselekedniük.

„A szívükben a hazájuk volt az első helyen: le akarták rázni magukról a birodalmi elnyomást, harcoltak az ország szabadságáért, függetlenségéért, és ha kellett, az életüket is feláldozták. Az ő hőstetteik átalakították a történelmet, jelentős hatással voltak arra, hogy mi mit gondolunk magunkról, és hogy mások mit gondolnak rólunk” – mondta Szijjártó Péter.

A történelem azt is megtanítja nekünk, hogy bár mindig voltak barátaink – akiknek a segítségéért természetesen hálásak voltunk és vagyunk – , alapvetően mindig csak magunkra számíthattunk – tette hozzá.

Kijelentette: „ha mi nem harcolunk az országért, ha mi magunk nem védjük meg a magyar nemzeti érdekeket, akkor azt más sem fogja megtenni helyettünk”.

Veszély fenyegeti kultúránkat és nemzeti identitásunkat

Szijjártó Péter szerint a nemzeti színű kokárdával a szívünk felett büszkén emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, akik példát mutattak hazaszeretetből.

„Ugyanakkor erőt is kell tudnunk meríteni az ő tetteikből, ugyanis nekünk is meg kell vívnunk a magunk harcát, hiszen biztonságunkat, keresztény kultúránkat nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti” – mondta, kiemelve, hogy a ’48-as hősök nem méricskéltek, nem számolgattak, nem ijedtek meg a túlerőtől sem, csak a haza védelmét, kizárólag a nemzeti érdeket tartották szem előtt. Nekünk is így kell tennünk a mai napon – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „Mi az erős nemzetek Európájában hiszünk, elutasítjuk a birodalmi felfogást, a nemzeti identitás visszaszorítására tett kísérleteket”.

„Európát a biztonságra, a keresztény kultúrára és az erős országok szövetségére kell építeni” – mondta a miniszter videoüzenetében.

A címlapfotó illusztráció.