Újjáéledtek az India és Pakisztán közötti diplomáciai kapcsolatok

 

Indiai és pakisztáni tisztviselők találkozót tartottak csütörtökön, a február közepén Kasmírban elkövetett merénylet óta először. A vitatott hovatartozású területen végrehajtott támadás fokozta a két ország közti feszültséget.

A tárgyalás az indiai–pakisztáni határon lévő Attari város határátkelőjénél zajlott.

Az indiai külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a megbeszélésen szó volt egy biztonságos „folyosó” és egy új határátkelő megnyitásáról, ami lehetővé tenné az Indiában élő szikhek számára, hogy meglátogassanak egy pakisztáni szentélyt.

Szikhek mindkét országban élnek, de a két állam közötti feszültségek gyakran megnehezítik számukra a vallási szentélyek felkeresését. Az egyik legfontosabb szikh szentély Pakisztán keleti részén található.

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, a mostani kezdeményezés célja, hogy „ellenségeskedésből barátság legyen”.

A múlt hónapban elkövetett kasmíri robbantás majdnem háborút robbantott ki a két, atomfegyverekkel rendelkező ország között.

Február 14-én az India és Pakisztán közötti vitatott hovatartozású terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén egy félkatonai gépkocsioszlop ellen követtek el robbantásos merényletet. A támadásban több mint negyven ember meghalt, kéttucatnyian megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként a Mohamed hadserege (Dzsais-e-Mohamed) pakisztáni székhelyű katonai csoport jelentkezett.

India és Pakisztán függetlenné válása óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni. A két ország egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók.