Levelet írt Orbán Viktor a Fidesz kizárását szorgalmazó néppárti tagszervezeteknek

 

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér „a támadó nyelvezetért”, de fenntartja politikai álláspontját – értesült a Reuters.

A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben az Európai Néppárttal (EPP) kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjúban Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, „minden másról lehet beszélgetni”.

A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Bekét, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

Két kérdésben nincs kompromisszum 

Sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem köt kompromisszumot a migráció ügyében, illetve Európa és az európai keresztény kultúra megvédésének kérdésében, ezekhez mindenáron ragaszkodik – mondta a levél kapcsán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán kijelentette, amíg van esély arra, hogy az EPP-ben megállítsák a migráció támogatására irányuló folyamatot és megváltoztassák a politikusok hozzáállását, addig „mi mindent megteszünk a magunk részéről”. Észszerű kompromisszumokra hajlandók minden kérdésben, kivéve a migráció megállítását, valamint a határok és az európai keresztény kultúra megvédését – fűzte hozzá.