Lengyelország aggódik a rendezetlen Brexit miatt

 

A London és Brüsszel között kialakult tárgyalási válság rendezése nélkül a „kemény" Brexit nem zárható ki annak ellenére sem, hogy a brit alsóház elutasította ennek lehetőségét – állapította meg Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az EU ügyeiért felelős miniszterhelyettes a brit alsóház szerda esti szavazására reagált, melyben a képviselők többsége elutasította annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. A brit parlament ezt megelőzően leszavazta az EU-brit megállapodás újabb változatát.

Szymanski felidézte: a lengyel diplomácia feltételezte, hogy a szerdai londoni szavazáson elutasítják a megállapodás nélküli (kemény) Brexit lehetőségét. Egyúttal arra figyelmeztetett: a London-Brüsszel vonalon kialakult tárgyalási válság rendezése nélkül a kemény Brexit “még a brit alsóház álláspontja ellenére is megvalósul”.

Szymanski hangsúlyozta: mindent meg kell tenni, hogy a megállapodás nélküli Brexitre ne kerüljön sor, ez káros a brit és az uniós gazdasági érdekek szempontjából egyaránt.

A szerdai szavazás nyomán az Egyesült Királyság elindult a tárgyalási idő meghosszabbítása, a Brexit elhalasztása irányában – szögezte le a lengyel diplomata. Megerősítette: amennyiben a brit parlament arra kötelezi majd a londoni kormányt, hogy nyújtsa be a kilépési tárgyalások meghosszabbítására vonatkozó kérvényt, Varsó ehhez az uniós fórumon “konstruktívan fog viszonyulni”.

Évértékelőjén a Brexitről is beszélt a lengyel külügyminiszter

Lengyelország szempontjából a megállapodás nélküli Brexit a legrosszabb forgatókönyv, megoldásokat kell keresni az EU-brit megállapodás jóváhagyására – hangsúlyozta csütörtökön a lengyel alsóházban mondott évértékelő és programbeszédében Jacek Czaputowicz külügyminiszter.

A programbeszéd egy nappal azután hangzott el, hogy a londoni alsóház elutasította a megállapodás nélküli brit kilépést (Brexit) az Európai Unióból (EU), ezt megelőzően azonban elutasította az EU-brit megállapodás újabb változatát is.

Czaputowicz szerint az EU-brit megállapodás tervezete szavatolja az uniós, illetve a brit állampolgárok jogait, a brit befizetéseket az uniós költségvetésbe, és az átmeneti időszak beiktatása révén biztosítja a vállalkozók érdekeit is.

A kemény Brexit esetén alkalmazandó forgatókönyv kapcsán a külügyminiszter megjegyezte: a brit kormány az uniós, ezen belül a lengyel állampolgárok védelmére vonatkozó tervet mutatott be, a varsói kormány pedig hasonló előírásokat fogadott el a Lengyelországban élő brit állampolgárokra vonatkozóan.

Tusk a kiválási határidőről

 

Nyitottnak kell lenniük a bennmaradó tagállamoknak arra, hogy hosszabb időre elhalasszák az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának határidejét, amennyiben London ezt szükségesnek találja stratégiája újragondolása érdekében – írta az Európai Tanács elnöke  Twitteren.

Donald Tusk jelezte: kérni fogja a huszonheteket, hogy legyenek nyitottak a határidő jelentős meghosszabbítására, ha a szigetország szerint ez szükséges a Brexit-stratégia újragondolása, a belpolitikai konszenzusépítés érdekében.

Eközben Danuta Hübner, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke arról számolt be, hogy brit kérelem esetén az EU nagy valószínűséggel jóváhagyja majd a hosszabbítást, de a kiválási szerződés módosítása vagy a jövőbeli viszonyrendszerről szóló tárgyalások megkezdése ezen időszak alatt nem lehetséges.