Zsarnoknak és gyerekgyilkosnak nevezte Erdogan az izraeli kormányfőt

 

Zsarnoknak és gyerekgyilkosnak nevezte szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, tovább szítva az utóbbi napokban kialakult feszültséget a két vezető között.

Egy választási rendezvényen Erdogan az „Izraelt irányító tolvajnak” nevezte Netanjahut, utalva ezzel az izraeli miniszterelnököt érintő korrupciós ügyekre. A török elnök azt is hozzátette: Netanjahu „egy zsarnok, aki hétéves palesztin kisgyerekeket mészárol le”.

Kedden a török elnök szóvivője nyílt rasszizmussal vádolta meg Netanjahut mert az izraeli kormányfő még vasárnap azt mondta, Izrael nem minden polgárának az állama, hanem csakis a zsidó népé.

Netanjahu erre azzal vágott vissza, hogy diktátornak nevezte a török államfőt, és bírálta Törökországot amiatt, hogy úgy kritizálja az izraeli demokráciát, hogy közben maga tömegével zár rács mögé újságírókat és bírókat.

A szerdai ankarai rendezvényen Erdogan kitért a jeruzsálemi (a zsidók által Templom-hegynek nevezett) Mecsetek terén történt legutóbbi keddi incidensre is. „Mi nem provokálunk. Mi soha nem nyomtunk el egyetlen zsidót sem ebben az országban, és soha nem tettük azt egy zsinagógával sem, amit ők tesznek (a Mecsetek terén)” – mondta a török elnök.