Tajani: Az áramkimaradás okozta kórházi halálesetek a Maduro-rendszer bűnei

 

Nicolás Maduro venezuelai elnök rendszerének bűne, hogy Venezuelát áramkimaradások sújtják – mondta hétfőn Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke. Egy venezuelai civil szervezet hétfői közlése szerint 21 ember halt meg venezuelai kórházakban az áramszünet miatt.

„A kórházi beruházások hiánya a Maduro-rendszer bűne, ami tovább súlyosbítja a humanitárius válságot, és tönkreteszi a venezuelai emberek életét” – jelentette ki Tajani a plenáris ülést megnyitva. Emberek, köztük „újszülöttek halnak meg az áramhiány miatt a kórházakban. Az Európai Parlamentből felhívást intézünk a nemzetközi közösséghez e méltánytalan helyzet megszüntetése érdekében” – tette hozzá.

Az ország nagy részében nincs áram

A dél-amerikai ország nagy részében a múlt csütörtök óta nincsen áram, mivel  meghibásodott a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó Guri-gát. A Maduro-kormány szerint a létesítményt kibertámadás érte az Egyesült Államok részéről.

A Médicos Por La Salud (Orvosok az Egészségügyért) nevű, venezuelai civil szervezet hétfői közlése szerint 21-re nőtt azoknak a száma, akik  meghaltak a kórházakban az áramkimaradások miatt. Csak a kelet-venezuelai Monagas állam Manuel Núnez Tovar de Maturín nevű kórházában 15 ember halt meg az áramszünet miatt. A fővárosban, Caracasban négy újszülött vesztette életét.

A Maduro-kormány tagadja, hogy az áramkimaradás miatt haltak meg emberek

Julio Castro orvos, a szervezet egyik szóvivője a Unión Radio nevű rádiónak nyilatkozva elmondta: a szervezet tagjai az ország 40 legnagyobb kórházában dolgozó orvosok, ápolók és egyéb egészségügyi dolgozók. A szervezet öt éve jegyzi fel a kórházak hiányosságait.

A Maduro-kormány tagadja, hogy az áramkimaradások miatt emberek haltak meg a kórházakban. Állítása szerint dolgozik a hiányosságok kiküszöbölésén, a szolgáltatás visszaállítása pedig lassan zajlik.

Az áramszünet miatt számos iskolában kellett felfüggeszteni a tanulást.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint hétfőn venezuelai iskolások százai érkeztek a Kolumbiával közös határ mentén található Cúcutába, miután a szomszédos ország hatóságai lehetővé tették a belépést a Francisco de Paula Santander nevű határhídon keresztül a tanulók és az orvosi ellátásra szorulók számára.

A címlapfotó illusztráció.