Kezd „elnéptelenedni” a sárga mellényesek tömegmozgalma

 

A sárga mellényesek tömegmozgalma egyre kevesebb embert mozgat meg Franciaországban: most szombaton már tizedannyian se tüntettek, mint négy hónappal ezelőtt.

A francia belügyminisztérium adatai szerint országszerte 28 ezer 600 sárga mellényes demonstrált, közülük háromezer Párizsban. Négy hónappal ezelőtt viszont még csaknem 290 ezren vonultak az utcákra. A tüntetők serege fokozatosan apad: egy hete 40 ezer volt az országos szám és négyezer fős a párizsi tömeg.

Párizs, 2019. március 9. A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetnek a párizsi diadalív előtt 2019. március 9-én. Ez a tizenhetedik egymás utáni hétvége, amikor a sárgamellényesek utcára vonulnak Franciaországban. MTI/EPA/Ian Langsdon

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárga mellényesek tüntetnek a párizsi diadalív előtt (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A sárga mellényesek tavaly november 17-én kezdtek országszerte tüntetéseket közutakon épített úttorlaszokkal. A francia kormány és Emmanuel Macron elnök eleget tett legfőbb követeléseiknek: eltörölte az üzemanyagadó tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedéseket vezetett be, de a tüntetők jó része egyre több szociális jellegű követelést támaszt.