Nem szerepelne jól egy megosztott Európai Néppárt a választáson

 

A Fidesz el fogja dönteni, hogy az Európai Néppárton belül vagy azon kívül – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki a Kossuth Rádió műsorában a néppárti tagsággal kapcsolatban kialakult vitákról. A miniszterelnök úgy fogalmazott, ő inkább a néppárt átalakítását, megreformálását szeretné elérni.

Orbán Viktor arról is beszélt, amennyiben a Fidesznek a néppárton kívül lesz a helye, akkor először Lengyelországban tárgyal majd. Az Európai Néppárt választmánya március 20-án tárgyal a Fidesz tagságáról, miután 13 tagszervezet kezdeményezte a kizárást, vagy a tagság felfüggesztését.

Ezek a pártok mind az EPP baloldali szárnyához tartoznak, és arra a következtetésre jutottak, hogy számukra a Fidesz túlságosan a jobboldalon áll – jelentette ki Schöpflin György, az Európai Parlament fideszes képviselője. Elmondta, március 20-án várhatóan egy politikai vita vagy párbeszéd alakul ki, és természetesen Magyarország is képviselteti magát a résztvevők között.

Hozzátette, a megbeszélések után titkos szavazás keretében döntenek a kérdésről. Úgy gondolja, egyelőre nehéz megjósolni azt, hogy a másfél hét múlva tartandó szavazásnak milyen eredménye születik, de annyi világos, hogy a néppárt jelentékeny része szeretné kizárni a Fideszt, vagy felfüggeszteni tagságát.

Schöpflin György szerint a döntés azért is nehéz, mert az európai parlamenti választások dátuma egyre jobban közeledik, és egy megosztott Európai Néppárt nem biztos, hogy jól szerepelne így a választáson. Megjegyezte, a néppárt egyetlen nagyobb pártja sem nyilvánított véleményt eddig, szerinte valószínűleg a német CDU álláspontjára várnak. Hangsúlyozta, ebben az értelemben az EPP-nek azonban csak egy kisebbsége viseltetik fenntartásokkal a Fidesszel szemben.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo