Söder: A német tankok szükségesek a biztonsághoz, a német autók nem?

 

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje szerdán Passau-ban erőteljes fellépést sürgetett Donald Trump azon intézkedésével szemben, amely nagy mértékben megemelné az európai autókra kiszabott vámokat – írja a Politico.

Weber ezt a kijelentését Bajorországban tette, amely olyan nagy múltú autógyárak otthona, mint az Audi vagy a BMW. Beszédében hangsúlyozta, hogy Egyesült Államok gazdaságának mérete szinte megegyezik az Európai Unióéval.

Hozzátette, ha az Egyesült Államok olyan kereskedelmi háborút indít Európával, amely érinti a bajorországi autógyárakat, arra mindenféleképp válaszolniuk kell – áll a Politico cikkében.

A BMW és az Audi egyaránt komoly üzemekkel rendelkezik a térségben, és az amerikai „fenyegetés” mindkét gyártó termelésére kihatással lenne. Weber épp ezért azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak határozott álláspontot kell képviselnie, és fel kell készülnie egy esetleges gazdasági „háborúra” is.

A BMW gyakran azt állítja, hogy a dél-karolinai  Spartanburgban található nagyüzem miatt is jelentős gazdasági kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal, azonban Weber ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai elnök nem törődik a statisztikákkal, és „nem feltétlen örül annak, hogyha sok BMW-t, Mercedes-t és Audi-t lát New York utcáin”.

Hangsúlyozta, hogy készen állnak a tárgyalásokra, azonban muszáj egyenlő helyzetben lenniük amerikai partnerükkel.

Markus Söder, a CSU vezetője megjegyezte, hogy a Weber által említett kereskedelmi vita összekapcsolódik egy másik transzatlanti „csatával”, amely a védelmi kiadásokról szól. Söder felszólalásában azt a kérdést tette fel: hogy lehet, hogy a német tankok biztonságot jelentenek Amerika szemében, míg a német autók nem.

Weber arra is kitért, hogy az „EU nem lehet naiv” Kína vonatkozásában, mivel az ázsiai ország gazdasági törekvéseiből az látszik, hogy vezető szerepre törekszik a világgazdaságban. Hozzáfűzte, hogy szükségük van olyan jogszabályokra, amelyek megakadályozzák, hogy a kulcsfontosságú technológiákat a külföldi hatalmak megvásárolják.

Söder a gyűlésen egyértelművé tette, hogy igyekszik a pártján belül minden törésvonalat elsimítani, és egységes erőként beállni Weber mögé.