Több tízezer algériai indulhat Európa felé

 

A belpolitikai helyzet egyre feszültebb Algériában, több ezren tüntettek Abdelaziz Bouteflika elnök ellen. Az elégedetlenség miatt – szakértők szerint – újabb migrációs hullám indulhat el Európa felé. A konfliktusos helyzet eszkalálódásával politikailag és területileg is szétszakadhat az észak-afrikai ország.

Egyre feszültebb a helyzet Algériában, miután a negyedik elnöki ciklusát töltő államfő bejelentette indulását az áprilisban esedékes elnökválasztáson, ugyanakkor azt is közölte, hogy megválasztása esetén egy éven belül előre hozott választásokat ír ki, amelyen már nem indul – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Emlékeztettek: a 2011-es arab tavasz óta ezek voltak a legnagyobb kormányellenes tüntetések Algériában, amelyek az elnök, Abdelaziz Bouteflika bejelentése miatt kezdődtek. Az akkori követeléseket reformok és fizetésemelések ígéretével csitították ugyan, azonban az olajbevételek csökkenése miatt ezek közül sok nem teljesült.

Rendőrségi könnygáz terjeng az Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök leváltását követelő tüntetésen Algírban (Fotó: MTI/AP/Fateh Gudum)

Könnygázt vetettek be rendőrök az Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök leváltását követelő tüntetők ellen Algírban (Fotó: MTI/AP/Fateh Gudum)

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogyha az észak-afrikai ország káoszba süllyed, akkor újabb migrációs hullám indulhat Európa felé, főleg fiatalok tömegei. Az Európai Unió ugyanakkor a jelenlegi helyzetet is csak nehézkesen tudja kezelni. A legfőbb kérdés, hogy hogyan készülne fel időben Európa egy újabb migrációs hullámra, miközben az európai parlamenti választási kampány lassan az összes döntéshozó idejét és energiáját is lefoglalja.

A belpolitikai helyzet egyre feszültebb

Algériában minden negyedik fiatal felnőtt 18 év alatti, így a legfiatalabb afrikai országról beszélhetünk – jelentette ki Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője. Mint mondta, magas a munkanélküliség az országban, óriási a szakadék a gazdagok és a szegények között, ami miatt többször is tüntetések alakultak ki.

Az elnök, Abdelaziz Bouteflika orvosi kezelés miatt Svájcban tartózkodik, sem fizikailag, sem szellemileg nincs abban az állapotban, hogy továbbra is vezesse az országot – tette hozzá az elemző.

Az elnök kampányfőnöke, Abdel-Gáni Zaalan révén nyújtotta be a regisztrációs papírokat, hogy jelöltként indulhasson a következő elnökválasztáson. Ezzel megerősítette a korábbi, nagyszabású tüntetéseket kirobbantó bejelentését, amely szerint versenybe száll ötödik elnöki mandátumáért.

Amennyiben újraindul a választáson, és megnyeri azt, nem lehet tudni, hogy mi lesz egy év múlva – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója. Szerinte nem biztos, hogy betartaná ígéreteit az elnök, miszerint megválasztása után egy évvel újabb választásokat írna ki, és akkor már nem jelöltetné magát.

Hozzátette: az elnök kijelentéseivel és ígéreteivel belpolitikai zavart kelthet, és amelynek eredménye egy, az arab tavaszhoz hasonló folyamat kirobbanása lehet. Végül az ország akkor nemcsak területileg, de politikailag is több részre szakadhat.

Fokozódhat a helyzet

Megvan az esély arra, hogy Algériában olyan súlyos belpolitikai helyzet alakul ki, hogy törvények és kormányzás nélkül működne az ország. Ennek következtében több tízezer fiatal indulhat el Európa felé, illetve az iszlamista csoportok újra felszínre törhetnek – magyarázta Georg Spöttle.

Mint mondta, Líbia felé már nemcsak az embercsempészeknek, de az illegális bevándorlóknak sem kifizetődő elindulni, így Észak-Afrikából Algérián keresztül próbálkoznának Európába jutni a migránsok. Véleménye szerint ez komoly kihívást jelenthet majd az Európai Uniónak is, hiszen a 2015-ös helyzethez hasonlóan akár milliós tömeg is elérhetné a kontinens partjait.

Az EU nem foglalkozik a migrációs kihívásokkal

Hosszú évek óta a március végi európai uniós csúcstalálkozó lesz az első, amelynek napirendjén nem szerepel a migráció kérdése, legalábbis a kedden közzétett tervezet szerint.

A március 21-22-i találkozón a tagállamok vezetői elsősorban a munkahelyteremtésről, a gazdasági növekedésről, a versenyképességről, a klímaváltozásról, az aktuális külpolitikai kérdésekről, illetve a dezinformáció elleni küzdelemről tárgyalnak majd.

A legfrissebb adatok szerint tavaly ötéves mélypontra süllyedt az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma, és a benyújtott menedékkérelmek száma is nagyjából megfelel immár a migrációs válság kezdete előtti, 2014-es szintnek.

Pócza István erre reagálva úgy fogalmazott: nem meglepő, hogy nem foglalkozik a migrációval az EU-csúcs. Mint mondta, Európa nagy része úgy tekint a migrációra, mint egy megoldott és orvosolt helyzetre, holott a kérdés nem megoldott. Bár most átmeneti nyugalom van a határokon, bármikor kialakulhat egy, a 2015-öshöz hasonló helyzet.

A vezető kutató felhívta a figyelmet: amennyiben Algériából útnak indulnak az emberek, akkor ez a folyamat a környező térségekre is hatással lehet, az illegális bevándorlók tömegei indulhatnak meg újra Európa felé.