Izrael és Oroszország együttműködik a külföldi katonák kivonásában Szíriából

 

Izrael és Oroszország együttműködik a Szíriába tartózkodó külföldi fegyveresek kivonásának ösztönzése céljából – közölte vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki jelenleg a védelmi tárca vezetői tisztségét is betölti.

Az izraeli kormányfő a múlt héten járt Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta. Netanjahu közölte: látogatásán világossá tette, hogy a Hezbollah és az iráni célpontok elleni légicsapások Szíriában folytatódni fognak. Hozzátette: az Izrael és Oroszország közötti katonai „forródrót” szavatolja, hogy a két ország elkerülje az incidenseket.

„Putyin elnök és én egyetértettünk abban is, hogy közös célunk van: a polgárháború kitörése után Szíriába érkezett külföldi erők kivonása az országból” – mondta Netanjahu. Ennek érdekében egy közös munkacsoport létrehozásában állapodtak meg – tette hozzá részleteket mellőzve.

Jeruzsálemet aggasztja, hogy a szíriai polgárháború végének közeledtével, a konfliktusból győztesként kikerülni látszó Bassár el-Aszad szíriai elnököt és rendszerét segítő Irán és a Hezbollah libanoni síita szélsőséges mozgalom fegyveresei nem távoznak Szíriából, ami biztonsági fenyegetést jelent a zsidó államra. Izrael több száz légicsapást hajtott végre iráni létesítmények ellen Szíriában, amikről az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok voltak.

A szíriai háborúba Damaszkusz oldalán 2015-ben beavatkozó Oroszország legtöbbször nem tette nyilvánosan szóvá az izraeli légicsapásokat Szíriában. Igaz, Moszkva tavaly szeptemberben bejelentette, hogy SZ-300-as rakétavédelmi egységekkel látja el a szíriai légvédelmet, miután a Damaszkusz térségében végrehajtott egyik izraeli támadás során a szíriai légvédelem lelőtt egy orosz katonai repülőt több emberrel a fedélzetén. Az incidensért Moszkva Izraelt tette felelőssé.

Moszkva egyelőre nem kommentálta Netanjahu szavait. Korábban támogatóan nyilatkozott a külföldi erők szíriai kivonulásáról, miközben hosszú távú orosz katonai jelenlétet tervez fenntartani a közel-keleti országban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a KUNA kuvaiti hírügynökségnek adott, vasárnap közzétett interjújában közölte, hogy a helyzet stabilizálódott Szíriában, de szerinte – utalva a kormányellenes szélsőséges fegyveres csoportokra – korai még a „terrorista fenyegetés” végéről beszélni.