Letartóztatták a bogotái rendőrakadémia elleni terrortámadás egyik értelmi szerzőjét

 

A kolumbiai hatóságok letartóztatták a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű baloldali kolumbiai gerillaszervezet egyik vezetőjét, akit a bogotái rendőrakadémia elleni januári terrortámadás egyik értelmi szerzőjének tartanak.

Az Elefánt ragadványnevén ismert Arturo Ordónez letartóztatásáról Iván Duque kolumbiai államfő tájékoztatta a nyilvánosságot Twitter-üzenetében szombatra virradóra. A rendőrség, a hadsereg és az ügyészség együttműködésével sikerült kézre keríteni Ordónezt, súlyos csapást mérve ezzel a terrorizmusra. „Megállás nélkül folytatjuk a harcot a terrorizmus ellen” – írta Duque.

Az elnök tájékoztatása szerint Ordónez 1981 óta tagja volt az ELN-nek, és a szervezet városokban tevékenykedő csoportjait irányította.

Január 17-én az ELN egyik tagja, az 57 éves José Aldemar Rojas Rodríguez teherautójával behajtott a Santander tábornok nevét viselő rendőrakadémia parkolójába, majd felrobbantotta a több mint 80 kilogramm pentolit típusú robbanóanyagot tartalmazó járművet. A merényletben 21-an vesztették életüket, és 68-an megsebesültek. Az ELN  elismerte, hogy egyik tagja követte el a merényletet, válaszul a katonaság akcióira a karácsonyi ünnepekre hirdetett egyoldalú tűzszünet alatt.

A kormány közben béketárgyalásokat folytatott Kubában az ELN-el, de a merénylet másnapján Iván Duque elrendelte a szervezett tízfős tárgyalóküldöttségének az őrizetbe vételét, és felszólította Kubát, hogy adja ki a delegáció tagjait.

Az ELN-nek jelenleg mintegy ezernyolcszáz tagja van. Ez Kolumbia utolsó tevékeny gerillahadserege, miután Juan Manuel Santos volt elnök 2016 novemberében sikeres békemegállapodást kötött a jóval nagyobb, Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szervezettel.